Dobra praksa
0

Djeca i tinejdžeri koji imaju naviku konzumiranja vode rijetko piju slatke napitke

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Djeca i tinejdžeri koji ima običaj piti vodu u većim količinama u toku dana u velikom broju slučajeva rijetko ili nikako ne konzumiraju slatke napitke, tvrdi se u novoj studiji.

Istraživači su analizirali podatke 8.400 djece i tinejdžera uzrasta od dvije do 19 godina, prikupljenih između 2011. i 2016. godine. Roditelji i djeca su se trebali prisjetiti šta su djeca konzumirala u prethodna 24 sata, dok su kalorije sabrane.

Jedno od petero djece i mladih je izjavilo da nisu pili vodu dan prije ispitivanja. Izostanak konzumiranja vode bio je povezan s potrošnjom dodatne 93 kalorije dnevno, a 4,5 posto ukupnog unosa kalorija otpada na zaslađena pića kao što su sokovi.

Broj dodatno unesenih kalorija varirao je po godinama, ali i po rasnoj i etničkoj pripadnosti. Međutim, istraživači naglašavaju da studija nije osmišljena da bi se utvrdilo koja količina vode bi mogla spriječiti djecu da piju slatke napitke, nego da li konzumacija vode uopće ima utjecaja na unos slatkih pića.

"Razlozi zbog kojih djeca piju vodu ili sokove su različiti i mogu biti prouzrokovani vanjskim faktorima. Primjerice, djeca koja piju vodu možda imaju roditelje koji im ograničavaju unos slatkih napitaka, dok djeca koja stalno ne unose vodu možda nemaju pristup zdravoj vodi", rekla je Natalie Muth, voditeljica istraživanja.

Imajući u vidu ograničenja, Muth i njen tim naglašavaju da se unosom pića sa šećerom automatski u tijelo unose i prazne kalorije koje mogu povećati rizik od povećanja težine, gojaznosti i dijabetesa.

"Stalno razgovaram sa svojim pacijentima i njihovim porodicama o štetnosti slatkih pića i prednostima pijenja vode i mlijeka", rekla je Muth.

Preporučuje se da dijete starije od dvije godine treba biti ograničeno na unos 25 grama rafiniranog šećera dnevno i navodi se da djeca ne bi smjela piti više od jednog slatkog napitka sedmično.

Uprkos smjernicama, studija iz 2017. godine otkrila je da gotovo dvije trećine djece u SAD-u konzumira barem jedan slatki napitak svakog dana, a otprilike 30 posto konzumira dva ili više dnevno, javlja CNN.

"Zašećerena pića su glavna u ishrani mnoge djece. Ona su jeftina, lako ih je pronaći, dobro se prodaju te su veoma ukusna pa ne treba čuditi da se dopadaju djeci", rekla je Muth.