Dobro je znati
9

Deset savjeta za ishranu bebe u prvih 365 dana života

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Jedna od glavnih dilema u prvoj godini roditeljstva vezana je za prehranu djeteta. Prvorotkinje, ali i novopečeni očevi, izuzetno su pažljivi kada je riječ o promjeni jelovnika njihove djece. Portal Web MD donosi vam deset savjeta vezanih za prehranu djeteta u njegovoj prvoj godini života.

Čvrstu hranu roditelji bi trebali početi davati djeci već od četvrtog mjeseca, a najkasnije to trebaju učiniti do obilježavanja šest mjeseci od rođenja njihove bebe. Ali, vrlo je važno istaknuti da dob ne mora biti ključni faktor. Prije davanja čvrste hrane beba već treba biti u stanju sjediti, samostalno micati glavom i žvakati. Također, od izuzetne je važnosti da je dijete u stanju samostalno ispljunuti.

Normalno je da bebe u prvoj godini života slabije jedu čvrstu hranu u odnosu na onu tečnu pa je stoga izuzetno važno da majke nastave hraniti bebu svojim mlijekom. Majčino mlijeko jedino može zamijeniti hrana koja ima iste sastojke.

Ako bebi počnete davati žitarice, pokušajte da to budu žitarice neutralnog okusa. Prvo napravite kašu od nekoliko zrna žitarice po izboru i pratite hoće li dijete imati alergijskih reakcija iz razloga što su žitarice vrlo česti alergeni. Prvo dajite rijetke kaše i postepeno ih činite gušćim.

Također, vodite računa da za konzumiranje čvrste hrane dijete treba vježbu. Bebi trebate davati da se igra sa kašikom te vježbati pravilno žvakanje. Na samom početku beba će pojesti jedan ili dva komada suhog jela, ali to je sasvim dovoljno za početak.

Voće, povrće, čak i neke vrste mesa mogu se u prvoj godini naći na meniju vaše bebe. Ali, najvažnije je djetetu davati jednu po jedinu namirnicu kako bi se naviklo na okuse. Bebe će 5-10 puta ispljunuti hranu dok ne utvrde da im se ne sviđa, ali budite strpljivi.

Trebate izbjegavati hraniti svoje novorođenče medom i kravljim mlijekom u prvih 365 dana. Ove namirnice su izuzetno teške za dječiju probavu, a u najgorem slučaju može doći do botulizma i narušavanja odbrambenog mehanizma organizma.

Izuzetno je važno prestati davati hranu onog trenutka kada beba da znak da je sita. Dijete će izbjegavati kašiku, okretat će glavu, skupit će usne čvrsto ili će jednostavno početi plakati ako ga silite da jede. Izbjegavanje prejedanja u djetinjstvu smanjuje rizik od gojaznosti u odrasloj dobi.

Ako vaša mezimica ili mezimac ne žele jesti baš svu hranu koju im dajete, to ne znači da će postati izbirljivi kasnije. Sačekajte nekoliko dana i opet pokušajte istu namirnicu dati djetetu, ali nemojte eksperimentirati sa svim jelima kojih se sjetite.

Jasno je da će vaša beba na početku praviti veliki nered oko sebe za vrijeme obroka. Budite bez brige, to je prolazna faza.

Oko devetog mjeseca života beba treba početi samostalno jesti. U tom periodu dijete je vrlo znatižljeno pa je vrlo moguće da će stavljati u usta sve što mu se nađe na putu.