Razvoj prije rođenja
3

Bebe micanjem u maternici spoznaju svoje tijelo

Klix.ba
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Britanski istraživači su došli do zaključka da nerođene bebe micanjem u maternici razvijaju svijest o svom tijelu i da razvijaju rad mozga, prenosi Health24.

"Poznato je da su spontano kretanje i povratne informacije iz okoline tokom ranog razvojnog perioda neophodne za pravilan razvoj mozga kod životinja kao što su pacovi. U našem istraživanju smo dokazali da to može važiti i za ljude", rekao je autor studije Lorenzo Fabrizi s Univerziteta College London.

Njegov tim je izmjerio moždane talase kod 19 novorođenčadi za vrijeme REM faze sna. Bebe su bile u prosjeku stare dva dana, a neke su bile prijevremeno rođene. Naime, istraživači su pronašli vezu između pokreta i aktivnosti mozga.

Primjerice, kretanje desne ruke novorođenčeta izaziva trenutnu aktivnost u lijevom dijelu mozga koji procesuira dodir za desnu ruku. Ovi tzv. brzi moždani talasi su najintenzivniji kod prijevremeno rođenih beba, kažu istraživači.

"Brzi moždani talasi povezani s pokretima završavaju kada beba napuni nekoliko sedmica života", dodali su istraživači.

Ovi nalazi ukazuju na to da pokreti fetusa u trećem tromjesečju trudnoće pomažu u razvijanju područja mozga koja procesuiraju senzorni ulaz. Na ovaj način beba razvija osjećaj vlastitog tijela, tvrde autori studije.

Nalazi studije su objavljeni u časopisu Scientific Reports.