Bebe
0

Ako nemate braće i sestara ne znači da ćete postati usamljeni tinejdžer

Sarajevo-x.com
Jedince često smatraju razmaženim, sebičnim i usamljenim, ali kada dolaze u tinejdžerske godine, djeca bez braće i sestara imaju isti broj prijatelja kao i njihovi vršnjaci.

Istraživanja su pokazala da odrastanje bez braće i sestara može utjecati na djecu tako što će u mlađoj dobi biti introvertnija od djece koja imaju veće porodice.

"S obzirom da se porodice smanjuju, u industrijaliziranim državama postoji bojazan kako bi to moglo utjecati na društvo kada ta djeca odrastu", izjavila dr. Donna Bobbitt-Zeher, jedna od naučnika koji su radili na istraživanju. "Mislim da se niko ne bi trebao brinuti da ako nema braće i sestara neće imati biti društveno sposobni da se druže s djecom u srednjoj školi".

Sociolozi na državnom univerzitetu u Ohiou, u SAD-u, ispitali su 100 djece u američkim srednjim školama. Djeca od 12 do 18 godina dobila su listu svih učenika u školi i zamoljeni da izdvoje deset prijatelja, pet muških i pet ženskih.

Učenici koji su najčešće odabrani bili su najpopularniji. Svako dijete izabrano je u prosjeku pet puta, a činjenica da su jedinci nije uticala na njihovu popularnost, kao ni socijalna pripadnost, godine roditelja, rasa ili oni koji su odrastali u porodicama sa samohranim roditeljem.

"Ispitali smo sve kombinacije i braća i sestre nisu imale nikakav utjecaj na to koliko su mladi popularni među sobom", rekla je dr. Bobbitt-Zahed.

Oni koji nemaju mogućnost razvijati društvene vještine kod kuće sa braćom i sestrama imaju sasvim dovoljno prilika da to čine u školi. Druge studije pokazale su da nedostatak društva u kući djeci pomaže da uspostave jake prijateljske veze van porodice.

Jedinci možda imaju i veće samopouzdanje jer nisu morali da se dokazuju u rivalstvu sa braćom i sestrama, a roditelji su ih poticali da se osjećaju posebnim.