Američka studija
0

Seks u tinejdžerskoj dobi ne kvari uspjeh u školi

Sarajevo-x.com
Nova američka studija pokazala je da tinejdžeri u ozbiljnim vezama nisu ni bolji ni lošiji u školi od onih tinejdžera koji ne stupaju u seksualne odnose. Ovo ne važi za tinejdžere koji imaju odnose za jednu noć.

Istraživači su saznali da oni koji imaju sporadične veze imaju lošije ocjene i puno više problema u školi nego oni koji nemaju seksualne partnere ili su u ozbiljnoj vezi, prenosi "Associated Press".

Tinejdžerski seks sam po sebi ne određuje uspjeh u školi, kažu istraživači, nego vrsta seksualnog odnosa u koji ulaze. Tinejdžeri u ozbiljnim vezama mogu pronaći socijalnu i emocionalnu podršku kod svojih partnera, smanjujući tako nivo stresa u školi i kod kuće.

"Ovo istraživanje bi trebalo pružiti neku utjehu roditeljima koji su zabrinuti ako njihov sin ili kćerka imaju momka ili djevojku", rekla je Peggy Giordano, sociolog sa Univerziteta Bowling Green.

Prošle godine skoro polovina tinejdžera u srednjim školama u SAD-u izjavila je da imaju seksualne odnose, a 14 posto njih imalo je četiri ili više partnera.

Sociolog sa Univerziteta Kalifornija Bill McCathy i njegov kolega sa Univerziteta u Minnesoti Eric Grodsky analizirali su ankete i školske transkripte od 1994. do 1995. godine. Utvrdili su da tinejdžeri i danas stupaju u seksualne odnose i imaju isti odnos prema seksu kao i u prošloj deceniji.