{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Druženje s prijateljima i izlasci su recept za dug život

S
28.7.2010. u 16:54
0
9
Druženje s prijateljima i izlasci su recept za dug život
0
Druženje s prijateljima i izlasci su recept za dug život
Popularne osobe koje imaju mnoštvo prijatelja i veliku podršku svoje porodice žive duže, pokazalo je najnovije istraživanje.
Naučnici sa Univerziteta Birgham Young u Britaniji otkrili su da zdravi društveni odnosi sa porodicom, prijateljima, susjedima i radnim kolegama poboljšavaju izglede za preživljavanje za čak 50 posto. Također, studija je pokazala da je živjeti životom pustinjaka nezdravo koliko i pušenje 15 cigareta dnevno, ili pak kao nekontrolisano konzumiranje alkohola, a dva puta je štetnije biti vuk samotnjak nego biti pretil.

"Tezu da nedostatak društvenih odnosa povećava faktor rizika prerane smrti još uvijek nisu priznale zdravstvene organizacije i javnost. No, kada je neko povezan sa određenom grupom i ima osjećaj pripadnosti i odgovornosti prema drugim ljudima onda ga taj osjećaj da je vrijedan i da njegov život ima svrhu i smisao vodi i zbog toga se čovjek više brine o sebi", smatra profesorica Julianne Holt-Lunstad.

Naučnici su za ovu studiju koristili podatke iz 148 prethodno urađenih studija u kojima je mjerena ljudska interakcija i u kojima su praćeni zdravstveni ishodi u razdoblju od sedam i po godina.

Koautor studije profesot Timothy Smith istakao je kako druženje sa dragim osobama ne samo da poboljšava psihičko, nego i fizičko zdravlje ljudi, prenio je "Daily Telegraph".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: