lifestyle
10

Atrakcija za sve: Melbourne dobija prvi plutajući bazen na rijeci Yarri

Klix.ba
Rijeka Yarra u australskom gradu Melbourneu dobit će plutajući bazen. Koncept će napraviti Studio Octopi i neprofitna organizacija Yara Swim Co.

Plivanje na ovoj rijeci je bila uobičajena aktivnost te su na njoj organizovane plivačke utrke na pet kilometara od 1913. do 1964. godine. Zbog zabrinutosti o nivou zagađenosti rijeke, plivanje i utrke su zabranjene od tada.

Plutajući bazen imao bi poseban sistem koji bi prirodno čistio vodu i omogućio sigurno plivanje tokom godine. Projekat je predstavljen na Bijenalima arhitekture u Veneciji. Yara Swim Co trenutno vrši pregovore s vlastima i potencijalnim sponzorima, a realizacija bi mogla početi sljedećeg ljeta.

Patent čeka lokalno tehnološko rješenje za filtriranje vode iz rijeka, koja bi se nalazila u bazenu. Testiranja će biti objavljena tokom ove godine.

"Naša vizija je da ljudi iz Melburnea imaju drugačiju priču o rijeci, da budu ponosni na Yarru i da je vide kao aktivno mjesto prirode, rekreacije i zabave", rekao je Matt Stewart iz Yarra Swim co.

Na planovima se vidi paviljon u kojem se nalazi mjesto za prodaju karata, kafić i svlačionice, a sve je smješteno na obali rijeke, te put koji vodi preko rijeke do bazena dužine 25 metara.