Privreda
529

U turizmu je budućnost: Olovo očekuje početak projekta vrijednog 2,8 miliona KM

Piše: I. P.
Radovi na proširenju olovskog Aquaterma mogli bi početi sredinom ljeta, čime će biti označena namjera ove općine da pokloni značajnu šansu razvoju banjskog turizma.

Javna zdravstvena ustanova i banjsko rekreativni centar Aquaterm nalazi se u centru Olova, pored mjesta gdje se sastaju rijeke Stupčanica i Bioštica čime stvaraju rijeku Krivaju. Plan je da se sadašnji banjski kompleks pretvori u hotel sa bazenskim kompleksom, a Općina Olovo je nedavno predstavila i idejni projekat.

Projekat izgradnje bazenskog kompleksa se trenutno nalazi u fazi izrade glavnog projekta, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, odnosno zasnivanju ugovora sa Općinom o pravu građenja na 30 godina.

"Paralelno sa ovim aktivnostima radimo na zatvaranju finansijske konstrukcije za izgradnju prve faze bazenskog kompleksa da bi mogli u što kraćem roku raspisati tender za izbor izvođača radova", rekao je za Klix.ba direktor Aquaterma Senad Selimović.

Prema njegovim riječima, izgradnjom bazenskog kompleksa JZU Aquaterm Olovo zapravo proširuje svoje postojeće kapacitete za pružanje usluga gostima i pacijentima, čime se stvaraju pretpostavke za daljnji razvoj banjskog turizma na teritoriji općine Olovo.

Bazenski kompleks će biti građen na površini od 3.444 m2, sastojat će se od zatvorenog, otvorenog bazena, wellness, fitnes centra, restorana kao i ostalih pratećih sadržaja koji idu uz jedan ovakav objekat.

"Izgradnja kompleksa će biti podijeljena u nekoliko faza: u prvoj fazi ćemo pristupiti izgradnji zatvorenog bazena sa pratećim sadržajima, a sljedeće godine u drugoj fazi izgradnji otvorenog bazena", objašnjava Selimović.

Predračunska vrijednost bazenskog kompleksa iznosi 2,8 miliona KM, a radovi u prvoj fazi izgradnje su procijenjeni na 1,5 miliona KM. Očekuje se da će prvi radovi početi već početkom jula ukoliko ne bude nekih nepredviđenih poteškoća pri provođenju procedura javnih nabavki.

Završetak radova prve faze izgradnje očekuje se krajem 2016. godine.