lifestyle
3

Ateističke crkve osvajaju zapadni svijet

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Pjevanje, pljeskanje rukama, slavljenje davanja i rada u zajednici, uobičajene stvari u zapadnjačkim crkvama, pronašle su novi dom u tzv. ateističkim megacrkvama, neobičnoj ideji koja se sve brže širi zapadnim svijetom.

Jedna od posljednjih zemalja koja se priključila ovom trendu su Sjedinjene Američke Države, a deseci građana okupljenih oko ideje nevjerovanja u Boga okupljaju se u zajednice. Slična situacija dešava se u Australiji i Kanadi. Ipak, sve je počelo u Velikoj Britaniji u januaru ove godine, kada su dvoje čuvenih komičara počeli tražiti način da izraze svoje osjećaje i uvjerenja.

Sanderson Jones i Pippa Evans prihvatili su se zadatka prikupljanja stotina hiljada dolara kako bi pomogli ateistima širom svijeta u međusobnom povezivanju, činjenju dobrih djela i druženju u atmosferi zajednice kakvu nudi crkva, ali – bez ikakvog spominjanja Boga.

Stotine građana počelo je formirati ovakve zajednice u gradovima širom svijeta.

Jones i Evans posvetili su čitavu komičarsku turneju po SAD-u i Australiji, nazvanu "40 dana i 40 noći", prikupljanju 800 hiljada dolara potrebnih za osnivanje kongregacija širom svijeta.

Oni nemaju ništa protiv vjernika, čak suprotno. Jones priča kako ga je, prije šest godina, dirnuo božićni koncert, ali da mu je bilo teško jer se radilo o nečemu u šta nije vjerovao.

"Kada pomislite na crkvu, malo je toga lošeg. Ljudi pjevaju divne pjesme, slušaju zanimljive govore, razmišljaju o poboljšanju sebe i pomaganju drugima, a sve to rade unutar zajednice izgrađene na divnim odnosima. Šta tu ima loše?", rekao je Jones.

Svoju crkvu su Jones i Evans nazvali "Nedjeljni skup", a radi se o "bezbožnom" mjestu koje nije zvanična religijska institucija, a koje nosi jedinstvenu religijsku atmosferu.

Evans obično ulazi uz pratnju benda koji svira klasične rock hitove, a pjesma grupe Queen "Don’t Stop Me Now" postala je himna. Tu je i čitava služba sa čitanjima, raspravama, osvrtima te aktivnostima usmjerenim ka boljem upoznavanju članova. Sve to je u službi veoma ozbiljne misije pokretanja rada zajednice i uspostavljanja projekata.

Tu su i propovijedi, kao i u pravim crkvama, ali su posvećene pitanjima o svemiru ili stvarima poput kvantne teorije ili antimaterije.

"Nedjeljni skup je bezbožna kongregacija koja slavi život. Naš moto je 'Živi bolje, pomaži često i čudi se više'. Naša misija je pomoći svima koji žele ostvariti svoj puni potencijal, a naša vizija je bezbožna kongregacija u svakom gradu ili selu koje želi jednu takvu", piše na stranici ateističke kongregacije.

Osnovana u januaru ove godine u Londonu, za samo nekoliko mjeseci je ostvarila rast od tri hiljade posto. Osnivači smatraju da se radi o najbrže rastućoj crkvi na svijetu.