lifestyle
1

Zavirite u unutrašnjost raskošne scijentološke crkve od $145 miliona

Klix.ba
"Ako se čovjek zaista želi obogatiti, najbolji način je da osnuje vlastitu religiju", izjavio je svojevremeno američki pisac, humanitarac i osnivač scijentologije L. Ron Hubbard. On je prvo postao poznat kao autor romana naučne fantastike i fantazije, da bi kasnije stekao veću popularnost kao osnivač scijentološke crkve.

Jedan od najsvetijih dana u ovoj vjerskoj filozofiji je zapravo Hubbardov rođendan. Otkako su se scijentologiji pridružili Tom Cruise i John Travolta, postala je sve popularnija.

Ovo vjerovanje se zasniva na teoriji da je galaktički vladar Xenu prije 65 miliona godina živio u svemiru sličnom našem, ali je njegovo ogromno carstvo postalo prenaseljeno. Da bi taj problem riješio on je drogirao ljude i namamio ih u svemirske brodove, te ih poslao na Zemlju.

Scijentolozi vjeruju da je čovjek besmrtno duhovno biće, da mu iskustva sežu dalje od jednog životnog vijeka, da su mu sposobnosti neograničene, te da je u osnovi dobar i da teži opstanku.

Iako su ovo samo dijelovi priče o scijentologiji, ona nekima sigurno zvuči privlačnije od priče o Adamu i Evi. O tome svjedoči i sjedište crkve u Clearwateru u saveznoj američkoj državi Missouri. Njena gradnja je trajala 15 godina i koštala 145 miliona dolara. Novac je prikupljen od donacija vjernika.