Svijet
0

Maskirani Anonymousi izlaze na ulice diljem svijeta

Klix.ba
Demonstranti u 400 gradova diljem svijeta danas će izaći na ulice sa prepoznatljivim maskama kako bi istakli svoju podršku hakerskoj organizaciji Anonymous. Ova "legija aktivista" protivi se korporativnoj i državnoj korupciji.

Globalna akcija podrške ovoj organizaciji održava se 5. novembra, na Dan Guyja Fawkesa, koji je tog datuma 1605. godine, zajedno sa grupom katolika, pokušao raznijeti engleski parlament, a čija maska je zaštitni znak Anonymousa. Gradovi u Australiji, uključujući Melbourne i Brisbane, već su počeli svoje lokalne događaje u čast ovom danu, a očekuje se da se akciji ubrzo pridruže aktivisti u Evropi i SAD-u, tako da će se ova vrsta protesta danas održati u ukupno 400 gradova.

U Londonu se očekuju hiljade aktivista na Trafalgar Squareu, gdje su se i ranije okupljale pristalice Anonymousa, dok se u Washingtonu očekuje masovni marš njihovu čast.

Organizatori ističu kako žele svijet podsjetiti na ono što se stalno zaboravlja, a to je da su pravda i sloboda puno više od samih riječi.

Kao globalni pokret, Anonymousi su već postali prepoznatljivi u svijetu, a između ostalog podržali su Arapsko proljeće, kao i pokret Occupy Wall Street, koji je počeo u New Yorku prije dvije godine, ali se od tada proširio širom svijeta kao sredstvo protiv sprege korupcije i vlasti, prenosi Russia Today.