lifestyle
437

Ateisti u opasnosti od izumiranja zbog vjerovanja u kontracepciju

Klix.ba
Istraživanje naučnika iz SAD-a i Malezije u kojem je učestvovalo 4.000 studenata pokazalo da je ateizam osuđen na propast jer religiozni ljudi imaju veću stopu reprodukcije. Zbog slabijeg vjerovanja u konstracepciju, vjernici imaju više djece od ateista, što u konačnici može dovesti do kraja ateizma, tvrdi studija.

Iako je danas sve manje religioznih ljudi, istraživači tvrde da religija nije u opasnosti od izumiranja.

Istraživači su od učesnika tražili da govore o svojim vjerskim uvjerenjima, te da odgovore koliko braće i sestara imaju. Otkrili su da ateisti u Maleziji imaju 1,5 braće i sestara manje od prosjeka. Studenti u SAD-u koji su nezavisni od bilo koje religije imali su 0,16 manje braće i sestara od prosjeka, a parovi koji nisu vjernici imali su 3,04 djece, dok prosjek za cijelu populaciju iznosi 3,2.

Iako bi se moglo reći da to što su roditelji religiozni ne znači da će biti i dijete, istraživanje je pokazalo da je religija ustvari nasljedna. Čini se da i priroda i odgoj igraju važnu ulogu. Očigledno je da će način na koji se dijete odgaja utjecati na njegov pogled na svijet, ali izgleda da postoji i genetska osnova, tvrde naučnici. Prema njihovom mišljenju, religiozne osobe imaju posebne gene.