Ambasador Švedske otvorio postavku "Oblikovanje svjetla na švedski način"

Ambasador Švedske otvorio postavku "Oblikovanje svjetla na švedski način"
16
Klix.ba
10.12.2013. u 12:54
1
komentara
16

dijeljenja
1/8
2/8
3/8
4/8
5/8
6/8
7/8
8/8
U prisustvu brojnih posjetilaca sinoć je svečano otvorena 22. izložba u galeriji Bela Vida pod nazivom "Oblikovanje svjetla na švedski način". Izložbu je otvorio ambasador Švedske u BiH Fredrik Schiller.
"Danas švedski dizajneri posvećuju sve veću pažnju održivom razvoju. Takav pristup, ne samo da predstavlja jednu dodatnu vrijednost za njihove proizvode, nego i povećava njihovu međunarodnu konkurentnost. Dizajn postaje veza između proizvođača i kupca", kazao je Schiller zahvalivši se autorici postavke Aleksandri Stratimirović i timu Bela Vide na odlično obavljenom poslu.

Aleksandra Stratimirović, zajedno sa još 17 švedskih dizajnera,predstavila je svoje radove i to od klasičnog i vječito modernog Bumling-a iz 1968 pa do najsvježijih ostvarenja mlađe generacije. Ovi proizvodi su široko zastupljeni na svjetskom tržištu i osvajali su brojna priznanja i nagrade.

"Veliko mi je zadovoljstvo što po prvi put u Sarajevu predstavljam svoje, ali i radove mojih kolega koji su dizajnirali za vodeće švedske kompanije, proizvođače savremene i funkcionalne rasvjete Bsweden, Ateljé Lyktan, Annell Ljus&Form i Zero. Svi oni na različit način oblikuju svjetlo što možete i vidjeti na ovoj izložbi", kazala je Aleksandra Stratimirović, dizajnerica iz Beograda koja je u Švedskoj ostvarila zapažen uspjeh.

Ostali dizajneri koji su predstavili svoje radove na ovoj izložbi su Jonas Wagner, Åsa Lockner, Louise Hederström, Helena Svensson, Malin Sköld, David Taylor, Marie-Louise Gustafsson, Form Us With Love, Jens Fager, Thomas Bernstrand, Mattias Ståhlbom, Aleksandra Stratimirović, Jan Ejhed, Camilla Diedrich, Anders Pehrson, Kristian Andréason, Kristin Leibel i Olle Lundberg.

Na postavci su izloženi i proizvodi kupljeni u švedskoj kompaniji IKEA, te dizajnerski komadi namještaja bh. proizvođača Artisan, Sinkro, Philips, Ligne Pure i Calisto.

Izložbi je prisustvovao i ambasador Austrije Martin Pammer, ambasador Crne Gore Dragan Đurović, direktor Sektora drvoprerade i šumarstva USAID-SIDA FIRMA Projekt BiH Lukša Šoljan, umjetnička direktorica kulturnog centra "Grad" iz Beograda Ljudmila Stratimirović, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu Ivan Hrkaš, te mnogi drugi.

Postavka će biti izložena u galeriji do 4. januara 2014. godine nakon čega se seli u hol Importanne Centra gdje će je posjetioci moći pogledati do 5. februara 2014. godine.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...