Kultura
0

Oblikovanje svjetla na švedski način u galeriji Bela Vida

Klix.ba
U ponedjeljak, 9. decembra, ambasador Švedske u BiH Stefan Frederik Schiller svečano će otvoriti 22. postavku u galeriji Bela Vida koja nosi naziv "Oblikovanje svjetla na švedski način".

Autorica izložbe je Aleksandra Stratimirović koja će zajedno sa još 17 švedskih dizajnera predstaviti svoje radove i to od klasičnog i vječito modernog Bumling-a iz 1968 pa do najsvježijih ostvarenja mlađe generacije. Ovi proizvodi su široko zastupljeni na svjetskom tržištu i osvajali su brojna priznanja i nagrade.

Poznato je da su stanovnici krajnjeg sjevera veoma svjesni svjetla i utjecaja na ambijent i raspoloženje. Dugi ljetni dani za čas zamijene duge zimske noći, a svaka od ovih situacija nosi svoju svjetlosnu čar. Senzibilnim odnosom prema svjetlu i formi kreira se taj karakterističan i jedinstven ambijent švedskog doma.

Pod zajedničkim nazivom SJAJNO! bit će izloženi proizvodi vodećih švedskih kompanija, proizvođača savremene i funkcionalne rasvjete Bsweden, Ateljé Lyktan, Annell Ljus&Form i Zero, a čiji dizajn potpisuju švedski dizajneri Jonas Wagner, Åsa Lockner, Louise Hederström, Helena Svensson, Malin Sköld, David Taylor, Marie-Louise Gustafsson, Form Us With Love, Jens Fager, Thomas Bernstrand, Mattias Ståhlbom, Aleksandra Stratimirović, Jan Ejhed, Camilla Diedrich, Anders Pehrson, Kristian Andréason, Kristin Leibel i Olle Lundberg.

Na postavci će biti izloženi i proizvodi kupljeni u švedskoj kompaniji IKEA, te dizajnerski komadi namještaja bh. proizvođača Artisan.

Grafički identitet izložbe SJAJNO! potpisuje biro Jobbajobba Design iz Stockholma.

Postavka će biti izložena u galeriji do 4. januara 2014. godine nakon čega se seli u hol Importanne Centra, gdje će je posjetioci moći pogledati do 5. februara 2014. godine.