Franjevacki red se pojavio vijek pred pad Bosne. Do tada dominikanci, jedin ired katolicki koji je bio nisu imali nikakvog uspjeha u Bosni. Inace, ljudi brkaju geografski pojam danasnje Bosne sa tadasnjim. Npr. U yapadnim djelovima danasnje Bosne u tom dobu bio je preovladjujuci uticaj KATOLICANSTVA (Bihac, Glamoc, Grahovo) i ti su dijelovi bili sastavni dio hrvatske jako dugo. NASTAVAK ISPOD.
U juznim dijelovima (danasnja Hercegovina, tadasnjih Hum koja relativno kasno ulazi u sastav Bos. drave tj. tek vijek prije njene propasti i to tek u određenim intervalima. Do tad je u sastavu države Nemanjića, koji su inače rod sa Kotromanićima koji su i naslijedili njihovu titulu) i Podrinju, dominanatan je uticaj PRAVOSLAVLJA. Sto se tice crkve bosanske nju je Noel Malcolm koga mi u SA slavimo opisao ovako - kao crkvu istocnog obreda (spominje pravoslavni red SV. Vasilija)...
dakle crkvena organizacija i red koji vuku svoje korijene još iz vremena viz. uprave, organizacije koaj se stopila sa slavenskim običajima i službom na narodnom jeziku a koja je potpala pod teritorijalnu jurisdikciju Rimske crkve. U svim poveljama se spominju šizmatici (inače naziv koji Rim koristi za pravoslavne) ili jeretetici nekad u potpuno isto značenju. Takođe, Noel malcolm u svom djelu - Bosn, kratka povijest piše da stećci imaju veze isključivo sa pravoslavnima..
Prikaži sve komentare (166)