Postoji jedna sekta u islamu koja se zove "Ahmedije". Jednom prilikom sam naletio na njih i sa njima imao razgovor od jedno par sati na sajmu knjige. Prvo sto krenu da pricaju je o Isusu. Smatraju da on nije ubijen na krizu, nego da su to jevreji mislili i zato ga smatrali prokletim. Kad se izlijecio, otisao je u dio gdje je danasnji Kasmir, Indija, tako to...Time pojasnjavaju kako su Buda i Isus slicni, jer su tadasnji ljudi tamo prepoznali Isusa kao novog Budu i njegove osobine pripisali Budi.
Time pojasnjavaju to sto neki historicari zele da nadju put kako je Isus dosao do Bude, ali ustvari je obrnuto. Ono sto je Isus propovjedao tamo u Indiji u tom dijelu je kasnije pripisano Budi. Zanimljivo mi je djelovalo sve to i mogu reci da su me sredili sa argumentima. Misljenje koje je zastupljeno u islamu je da Isus nije umro, nego da je uzdignut. Oni u to ne vjeruju, nego smatraju da je umro prirodnom smrcu i to tamo negdje u Indiji, Kasmiru, Tibetu...tako tom dijelu...
Inace ih je islamska zajednica proglasila nevjernicima zbog Gulama Ahmeda. Ono sto mogu reci je da su oni totalno logicnog razmisljanja a i imaju fin pristup pozivanja u svoje ideje. Vidio sam da su slabi na dokazivanju svojih predaja jer nemaju razvijenu hadisku nauku, ali dosta jake argumente imaju kad je Isus u pitanju. Sve to krece od tog pitanja Isusa i onda kasnije imaju svoju teoriju o svemu.
Prikaži sve komentare (62)