Inace, skoro da ne postoji namirnica a da nije kancerogena, odnosno da nema odrdjenu kolicinu kancerogenih spojeva. Potpuno prirodne namirnice potpuno prirodno u sebi imaju kancerogene tvari (samo da spomenem nesto sto se smatra zdravim; riba, svako voce, osobito zrelije itd...) i nemoguce je to sve izbjeci. Jesti kuhanu mrkvu do kraja zivota i opet ces otegnuti papke kao i svako drugi, a zivot prodje jeduci kuhanu mrkvu.
BIAcKKKK , pa i sam zrak nas svagdasnji je kancerogen , mozda cak i najopasniji za konzumaciju... al sta cemo , valja disat .
Bas sad citam original clanak i kako sam i mislio krivi se acetaldehyd kao metabolit etanola. I to je istina, to je dokazani kancirogen prve kategorije (jedan od rijetkih za koji je i dokazano). Ali, recimo, jedna banana ima solidne kolicine acetadehayda, a sto zrelija i kolicine su vece. Tako i svako voce, i svako alkoholno pice. Vino i likeri ga imaju vjerovatno najvise (sto je vjerovatno uzrok posebnog mamurluka od vina i likera). Organizam ga i sam stvara. Nalazi se u svakom fermentiranom
Prikaži sve komentare (77)