"smanjenje opterećenja na rad na način da se uvede oporezivanje svih naknada, odnosno proširenje porezne osnovice uz smanjenje doprinosa na plaću što će u konačnici rezultirati stvaranjem boljeg poslovnog okruženja." Prevod: smanji doprinose radnicima a istovremeno ih optereti porezima. Tako dobijes manje opterecene poslodavce, koji ce jos manje da uplacuju u drzavnu kasu i ima da svi redom polete da otvaraju nova radna mjesta - a istovremeno osiromasis radnike koji ce jos vise da cute i trpe.
Proletarijat nek ide u prekarijat, sve u ime kobajagi ekonomije. Sto mozda ima i smisla negdje gdje su radnici fizikaneri pa je radna snaga ogroman teret na profit ostvaren proizvodnjom. Ovdje takve proizvodnje nema jos od prije raspada Yuge. Jer automatizacija odavno smanjuje broj radnih mjesta. Samim tim, bizarno je ocekivati da poslodavci otvaraju nova radna mjesta jer im dopustis da je radna snaga jeftinija. Sta ce mu jos 10 lopatara kad je 1 bager isplativiji?
@dundjerbob Profit se iz radnickog rada danas stvara povecanjem produktivnosti. Da li ce to biti prosto povecanje broja radnih obaveza radnika, automatizacija poslovnog procesa, mehanizacija... nebitno. Cinjenica je da u takvoj stvarnosti oporezivanje radnika samo dovodi do toga da istom pada motivacija i kvalitet rada. Pa umjesto da se poveca produktivnost - firma gubi produktivnost a gazda trlja ruke jer je ustedio koju hiljadu na zdravstvenom i penzionom.
Prikaži sve komentare (25)