BiH
5

Ministarstvo finansija: Oporezivanje toplog obroka nije suprotno odlukama Ustavnog suda

FENA
Federalno ministarstvo finansija oglasilo se danas saopćenjem za javnost povodom navoda koji su se posljednjih nekoliko dana pojavili u medijima, a koji se tiču oporezivanja toplog obroka i regresa.

U vezi s tim, resorno ministarstvo ističe da se Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dohodak za čije donošenje je zadužen federalni ministar financija, prema članku 48. Zakona o porezu na dohodak uređuje oporezivanje odnosno neoporezivanje naknada koje isplaćuje poslodavac prema zaposleniku. "Općim kolektivnim ugovorom se između poslodavaca i zaposlenika uređuje pravo na topli obrok i regres te njihova visina".

Kako se nadalje navodi, Pravilnikom o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak objavljenim u "Službenim novinama Federacije BiH", br. 52/16, izvršeno je usklađivanje visine naknada koja su uređene Općim kolektivnim ugovorom odnosno visina naknade toplog obroka, regresa i prijevoza.

"Ostale naknade koje su predmet Pravilnika uređene su Uredbom o naknadama troškova za službena putovanja ("Službene novine Federacije BiH", broj 44/16 i 50/16), Uredbom o naknadama koje nemaju karakter plaće ("Službene novine Federacija BiH", br. 63/10, 22/11, 66/11 i 51/12) i Uredbom o naknadama koje pripadaju članovima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i njihovim savjetnicima ("Službene novine Federacija BiH", br. 87/10, 22/11, 45/13 i 9/16)", navodi se.

Precizira se, istovremeno, da je u skladu s Općim kolektivnim ugovorom, koji je stupio na snagu 23. 6. 2016., Federalno ministarstvo finansija izvršilo je usklađivanje Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak kojim je uređeno da iznos do jedan posto naknade na ime toplog obroka i 50 posto naknade na ime regresa za godišnji odmor predstavljaju iznose neoporezive naknade.

Iz Federalnog ministarstva finansija pojašnjavaju da je usklađivanje Pravilnika s Općim kolektivnim ugovorom neophodno zbog pravne konzistentnosti propisa u primjeni.

"Pored navedenog, želimo jasno naglasiti kako su neutemeljeni navodi da su izmjene Pravilnika suprotne odlukama Ustavnog suda FBiH jer odluke koje se odnose na Zakon o državnoj službi FBiH nisu do danas objavljene u Službenim novinama FBiH, iako postoje određene informacije u medijima. Kada se odluke Ustavnog suda objave izvršit će se pravovremeno prilagođavanje Pravilnika ukoliko bude potrebno", navodi se u saopćenju.

Iz Federalnog ministarstva finansija ističu kako je Reformskom agendom planirano smanjenje opterećenja na rad na način da se uvede oporezivanje svih naknada, odnosno proširenje porezne osnovice uz smanjenje doprinosa na plaću što će u konačnici rezultirati stvaranjem boljeg poslovnog okruženja.