Slobodan Vasković: MUP RS obmanuo javnost, u Janji pripremana prevara sa osiguranjem, a ne teroristički napad Piše: Slobodan Vasković MUP RS teško je obmanuo javnost tvrdnjama da je u Janji kod Bijeljine pripreman težak teroristički napad na građane tog mjesta. Istina je da je pripremana prevara jedne osiguravajuće kuće, ali da su propagandisti Milorada Dodika iskoristili ta saznanja i činjenicu da jeste bilo pripremljeno paljenje Hotela “Dalas”, kako bi javnosti plasirali tešku laž o terorističkom napadu. Glavni protagonisti ove lažne, ali i veoma opasne priče, koja jeste doprinijela narastanju međunacionalnih tenzija, su Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS i Predrag Ćeranić, šef paraobavještajne službe, koja je infiltrirana unutar policijske strukture ovog entiteta. MUP RS je 30. oktobra ove godine objavio da je u Hotelu “Dalas”, u naselju Janja kod Bijljine, spriječen teroristički napad.
Dan poslije, 31.10., ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je “Glasu Srpske” da je cilj terorističkog napada bilo izazivanje vjerske, nacionalne i rasne netrpeljivosti, s obzirom na to da je Janja većinski naseljena bošnjačkim stanovništvom. - Stotinjak flaša napunjenih benzinom i plinske boce bile su povezane čaršavima. Da je to zapaljeno, došlo bi do velike eksplozije koja bi imala šire razmjere. Izgorjele bi i kuće u okolini u kojima žive Bošnjaci, a odnosi u RS i u BiH bili bi destabilizovani. Da taj pokušaj terorističkog čina nije osujećen, došlo bi do međunacionalne netrpeljivosti i nestabilnosti – kaže Lukač. U “Glasu” se oglasio i Predrag Ćeranić, šef privatne Dodikove Udbe, koji je istakao da je policija bila izuzetno efikasna i da je obavila veliki posao i spriječila ogromne posljedice.
Teroristički čin bi u trenutno složenoj političkoj situaciji u BiH dolio ulje na vatru čak i kad ne bi bilo ljudskih žrtava. Taj dio Janje naseljen je bošnjačkim stanovništvom, pa nije teško pretpostaviti kako bi politička situacija bila usložnjena u smislu ugrožavanja bezbjednosti povratnika. Za svaku pohvalu je sve ono što je preduzeo MUP RS – rekao je Ćeranić. Jedini koji u ovom slučaju stvarno žele doliti ulje na vatru i ugroziti bošnjačko-srpske odnose jesu upravo Lukač i Ćeranić. Gabrijela Petrović, vlasnica “Dalasa” namjeravala je zapaliti hotel, kako bi naplatila od osiguranja milion i po evra. Petrovićeva je na tu sumu osigurala “Dalas”, čija je realna vrijednost 150 hiljada evra. Da je uspjela u svojoj nakani, prevarila bi osiguranje. To njoj nije prvi slučaj, jer je već izvršila prevaru osiguravajuće kuće, inscenirajući paljenje svog vozila “Mercedes”.
Prikaži sve komentare (31)