Američka propaganda je najjače oružje te zemlje od II svjetskog rata do danas. Sinoć je na TV1 bila poučna tema u emisiji Tema s Nikolinom Veljović. Četverica gostiju su pričali o interesima SAD-a i Rusije u Siriji, zemlji načijem je primorju otkirvena najveća dostupna zaliha nafte u svijetu. Assad je prije nekoliko godina Rusiji dao pravo da eksploatise tu naftu, sto se Amerikancima nije svidjelo, zato je i poceo rat. Rusija podržava manjinske šiite u Siriji, koji su na vlasti, tj. Alavite (šiitsku sektu), a sunite Amerika. No, i jedni u drugi su marionete čiju zemlju žele izrabljivati moćnici, a da njima ne dadnu ništa. Tuga, čemer, jad...
Novi svjetski poredak, u kojem poslije SAD-a će dominirati Izrael, podrazumjeva i cijepanje Bliskog Istoka u nekoliko država, Alaviti bi dobili sirijsko priobalje, gdje su većina, Kurdi sjever Sirije i irački dio tzv. Kurdistana (s tim da Kurdima Turska i Iran sigurno neće dati većinski kurdske teritorije u tim zemljama), suniti će dobiti veći dio Sirije, a Druzi (narod koji priča arapskim, ali nisu Arapi; religija im je mješavina raznih, ako se ne varam) će dobiti jugozapadni dio Sirije, gdje su većina, te eventualno Golansku visoravan, koju je lahnuo Izrael od Jordana. Irak će se podijeliti u tri dijela, kurdski (Kurdi su suniti), arapskosunitski i arapskošiitski, a također bi i Saudija mogla biti podijeljena, s tim da će Kuvajt ući u novu, veliku sunitsku državu (dijelovi Sirije i Iraka), Katar i Bahrein će postati dijelovi UAE, a Meka i Medina biti dio vjerske države. Turska će kontrolisati sunitski dio muslimana, a Iran manjinski šiitski.
Ne sumnjam ja da ti ne sumnjas u povrsne ruske namjere. Otkako je dosao na vlast otac od sadasnjeg Assada davne 1970. godine Sirija je uspostavila dobre kontakte sa Rusima. No, Rusija je od toga imala veliku korist. Eksploatisala je sirijsku naftu. U tom prijateljstvu Rusija itekako mnogo vise profitira. Dalje, Bashar el-Assad je prije desetak godina dao zeleno svjetlo da katarski plin se preko sirijske (i turske) teritorije dostavlja Evropi, čime bi se utjecaj ruske dominacije smanjio za 30%. Naravno, Rusima to nije odgovaralo i Assad je povukao zeleno svjetlo, pa su zauzvrat zaljevske zemlje povukle sve najavljene investicije u Siriji. Dakle, i Rusija je veliki koristoljubac, samo sto je SAD na glasu.
Prikaži sve komentare (77)