Treba iz sjećanja na Jasenovac, iz sjećanja na sve logore koji su se događali na ovim prostorima, iz uspomena na sve žrtve zbog ratova, na sva razaranja i rasturanja porodica, IZVIĆI POUKU... I ZAŽELJETI ŽELJU... DA RATA VIŠE NIKAD NE BUDE!
Sjecam se prije rata kad sam bio klinac, pocetkom 92 na radiju stalno pustali pjesmu "Da rata ne bude" od Djordja Balasevica, kad ono izbi rat za par mjeseci. Tako i to, mozemo se mi sjecati i ne zeljeti rat, ali to jednostavno ne zavisi od obicnog naroda.
@whey, varaš se da ne zavisi od naroda. Itekako zavisi. Zapamti da narod čini ovu državu, državom. Narod je taj koji ne treba da dozvoli da mu se mozak ispira sa nacionalizmom i mržnjom. Narod se treba okrenuti ekonomskom napretku i želji za prosperitetom, a ne takozvanom nacionalnom interesu koji počiva na podjelama i mržnji. Nacionalni interes svima nama je bolje danas i sutra. Znači nacionalni interes svakog naroda treba da bude ekonomski rast i bolji standard. Rat nikom nije donio ništa dobro, za razliku od ekonomskog napretka koji bi život svima nama učino boljim. I zato treba iz rata izvući pouku i uvijek misliti samo na jedno, da se nikada nikom ne ponovi.
Prikaži sve komentare (102)