Kultura
102

Otvoren Crni paviljon: Sjećanje na proboj i žrtve koncentracionog logora Jasenovac

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Privremena memorijalna intervencija "Crni paviljon: sjećanja na proboj i žrtve Koncentracionog logora Jasenovac" svečano je otvorena večeras na platou ispred Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Paviljon sjećanja, kojim se u proljeće 2013. godine u Zagrebu na Cvjetnom trgu obilježila godišnjica proboja iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac, rad je autora Saše Šimprage, koncept Davida Kabalina i dizajnera Nike Mihaljevića.

Autor David Kabalin kazao je da je ideja ove intervencije da se određenim elementima podsjeti na užas i strahote logora, kao i osjećaj otuđenja i gubitka slobode.

Materijal koji je koristio je spaljeno drvo koji, kako kaže, podsjeća na zapaljene logorske barake, a da Crni paviljon podsjeća na zatvorenu kutiju, koja izaziva znatiželju kod prolaznika.

"Oni mogu ući u nju, odnosno u mali hodnik, koji predstavlja prostor tranzicije, a onda dolaze u zidovima zatvoreno dvorište koji stvara osjećaj oduzimanje slobode. Jedina naznaka mogućnosti slobode je jedan dio neba koju posjetilac može da vidi", pojasnio je.

Dodao je da su u Crnom paviljonu postavljeni i plakati koje je dizajnirao Niko Mihaljević na kojima se nalaze osnovne informacije o događaju.

Direktorica Muzeja Elma Hašimbegović kazala je da je u okviru ove aktivnosti održana i javna tribina "Međunarodna suradnja na razvijanju kulture sjećanja na holokaust i Drugi svjetski rat".

Dodala je da su memorijalna intervencija i javna tribina dio sedmice sjećanja koji Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba organizira od 28. septembra do 2. oktobra u suradnji s muzejom Topografije terora iz Berlina, JUSP-om Jasenovac, Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine, beogradskim Centrom za kulturnu dekontaminaciju i drugim partnerima u želji da zajednička povijest uz priznanje patnje stradalih bude temelj za preuzimanje odgovornosti u izgradnji povjerenja.