Tesko da su ovi koji su presli Hr granicu izbjeglice. Stvar je u tome da svi koji imaju dokumenta da su iz Sirije ili iz ratnih podrucja Iraka bez probleme dobijaju azil i ulaze u Madjarsku. Nocas je od njih 70 ukupno 30 dobilo azil, svi Sirijci. Problem stvaraju ovi iz Bangladesa, Pakistana, Avganistana i sl. Svi do jednog kazu da nemaju nikakva dokumenta, da su izgubili na putu a Madjari su pronasli ko zna koliko pocjepanih njihovih pasosa na granici. Sada su Madjari u koordinaciji sa Njemcima poceli da uzimaju otiske prstiju i tako lijepo otkriju ko je ko. Ali ovi nece da daju jer bi se onda oktrilo da ne bjeze od rata vec iz ekonomskih razloga. Tako da ih sada usmjeravaju kod Hrvata pa nek oni vide sta ce. Svakako svakog Sirijca treba pustiti i dati mu priliku da zivi u Evropi a ove ostale nazad vratit pa nek se snalaze u svojim zemljama kao sto se i u Bih svi snalaze na ovaj ili onaj nacin.
Gldam sinoc , program gdje su se skupljale pare za izbjeglice, pa reporter pratio jednog sirijca od Grcke pa do Njemacke, u Beogradu on sam kaze , znate ovdje onako gledajuci odoka je mozda 20 posto sirijca.
Svaki pravi Sirijac ce da dobije azil samo sto moraju da se maltretiraju zbog ovih laznih 'Sirijaca'. Citao sam price na blicu, kaze Sirijac-vidite onog crnca, on kaze da je iz Sirije :)) Ili kada momak iz Avganistana kaze da je morao da krene na put jer mu se otac kockao i zapao u dugove pa je zbog svoje sigurnosti morao da pobjegne. Ili ona djevojka sto htjeli da je udaju protiv njene volje pa je pobjegla. Mislim, sve su to tuzne sudbine ali takvih slicnih prica ima i kod nas pa niko ne pokusava uradit nesto slicno. U svakom slucaju, dobrodoslica pravim Sirijcima, to je civilizacija koja se mora i postovat i upotrebit za dobrobit Evrope.
Prikaži sve komentare (234)