Tito je bio legenda i veliki covjek i politicar nema sta. A Titova Jugoslavija, iako nije bila nominalno demokratska, no ja tvrdim da da su bili izbori svakih 5 godina da bi Tito bio biran svaki put do kraja zivota i da je imao tada barem 55-60% "popularne" podrske cijeli zivot i mandat, je bila vrlo pacifisticka i miroljubiva i moralna zemlja, i oformirala Nesvrstane i saradjivala bratski i komsijski s svim tim zemljama "treceg svijeta" bez iskoristavanja i eksplojtacije, dok su Amerikanci i Englezi i Francuzi a i Rusi svo vrijeme napadali, ubijali, svrgavali vlade, i ekonomski uvijek iskoristavali sve te zemlje i krali njihove resurse i sirovine i bogatstva i dan danas to jos uvijek rade. I socijalno je bila vrlo humana i solidno uredjena zemlja, i obrazovanje i zdravstvo je bilo dostupno svima kao ljudsko pravo, a i ekoloski je imala jaku i savjesnu vladu i zakone i stroge ribo i lovocuvare, i ciste rijeke i mora, i bogate sume, i rijeke bogate ribom, pogotovo u odnosu na danas.
I drustveno, sto se tice muzike i seksa i nauke i umjetnosti i sporta i svih socijalnih sloboda, Jugoslavija je imala isto vrlo liberalno drustvo, a vjera i vjerski fundamentalizam bili skroz na margini i na dalekom predgradju drustva gdje im je i mjesto. I na kraju krajeva, za sve koji se zale da nije bilo politicke demokratske slobode i slobode govora protiv vlade (to je istina ali nista i nigdje nije idealno i perfektno - osim mozda Kanade i zemalja Skandinavije - a kazem tvrdim da bi vecina naroda glasala za Tita svakih 5 godina do kraja zivota da su bili izbori), granice su nam bile otvorene skroz i pasos vrlo vrijedan s "dalekim dometom" i svi ljudi koji su bili "ugrozeni i diskriminirani" su mogli napustiti Jugoslaviju kad su htjeli, a koliko ja znam nije bilo masovnog egzodusa i bjezanja iz zemlje osim gastarbeitera koji su se uvijek vracali, pravili kuce i vikendice i ulagali u ekonomiju, i ciji razlozi za selidbu su bili iskljucivo ekonomski, ne politicki. Naravno neracunam tu ustase i cetnike i hanzdar kolege koji su pobjegli u Ameriku i Australiju nakon 2. svjetskog rata iz "politickih" razloga, oni se nepikaju.
Dakle kad sve to uporedis i s danasnjim top drzavama, Titova Jugoslavija bi bila medju najboljih 15tak drzava svijeta po slobodama, zastiti okolisa, kvalitetu zivota, obrazovanju, bezbjednosti, i zdravstvu i socijalnoj sigurnosti, nakon Skandinavije, Kanade, Njemacke, Austrije, Svicarske, bili bi odmah iza tih drzava pogotovo u ovom danasnjem globalizmu i globalnom kapitalizmu, ako ne i tu negdje s njima kad se sve sabere i oduzme. OK, to je bilo malo gledanje unazad, i od tog nema nista, al evo i kad uporedis s Amerikom, ta drzava je bila bolja od vecine Americkih drzava, ne svih, ali bolja od barem 30tak USA drzava.
Prikaži sve komentare (186)