Od svih antifašističkih spomenika, taj na Tjentištu najviše volim. Ostario je i on, vide se napukline na betonu, ali kada god pročitam natpis na mermernoj ploči koji glasi: "Ovdje počiva 3301 borac sa Sutjeske", osjetim beskrajno poštovanje i tugu. Laka im zemlja.
Sloborno prošetaj obroncima Maglića i Volujaka i zamisli gdje li su.. Najbolje je da to učiniš u večernjim satima, kada se sunce spusti, planine zatamne, a tišina pritisne..
Hm, imaginacija očigledno ne pali. Dadoh ti smjernice, ali aj dobro.. dakle i te kosti nisu tu skupljene sutra poslije ofanzive, nego u godinama poslije rata. Pričamo o šumskom vlažnom području, koje je i dan danas oaza divljine i divljih životinja. Zatim, oni koji su sahranjivali drugove u toku bitke, su i sami možda kasnije stradali.. Ljudi koji su preživjeli Sutjesku nisu smatrali da su heroji, nego da su preživjeli pakao i nikada nisu voljeli da pričaju o tome.. Ako te već zanima priča o Sutjesci evo ti link o jednoj od brigada koja je učestvovala, a u kojem ima i nešto ličnih svjedočenja.. http://www.znaci.net/00001/129_15.pdf
Prikaži sve komentare (190)