Nadajmo se da vas nece izmanipulisati. Neka vam 1992 bude skola i BiH politicari koji su svi prezivili i sad su multimilioneri. Nijedan clan BH elite ni njihove porodice (uze i sire) nisu uzeli pusku u ruke a buranija izginula. Za sta? Bolje je bilo da su svi pobjegli u inostranstvo i iz daljine podrzavali rat uz pjesmu i pice.
Politickim elitama se isplati drzat nas u strahu od rata, al oni se boje rata vise nego mi. Svaki rat donosi politicka previranja - ko je bio gore, sad je dole. Ubija staru klasu bogatasa i radja nove lidere i nove tajkune. Mislis da bi Bakir rizikovo da mu neko granatira Al Shiddi?! Il Covic svoje carstvo? Il Dodik? Nema sanse. Njima samo i iskljucivo odgovara beskrajni status quo, bilo kakav rat i oni su proslost, jer bi se njihovi narodi na njih okrenuli na kraju. A bilo kakav napredak, EU integracije, NATO itd, i njih ceka Sanaderova sudbina. Rata nece biti, nema sanse - prvo, politicarima se ne isplati, a drugo, ni u jednom od tri naroda nema kriticne mase ko prije da ginu za ideje koje su se pokazale bezvrijednim. Al svejedno, zato nam hoce strah od rata nonstop drzat nad glavom, da manje postavljamo pitanja i da se sto duze mrzimo, za njihovu korist.
Nisam rekao da ne mogu. Mogu, mogu, itekako. Ima ovdje budala svakakvih, boze sacuvaj. Al opet, ima ogroman dio populacije koji ce se ispalit odavde cim se prva ratna petarda baci. Ja sam samo rekao da nije u nicijem interesu da nas se stvarno gurne u rat, vise su to manipulacije u fazonu "Ako izgubite svoj identitet, tad ce neprijatelj pobijedit." Huska nas se da sanjamo o neostvarivom - Bosnjaci i njihova centralizovana Bosna, Hrvati i treci entitet pa osamostaljenje, Srbi i neovisna RS - od cega nista nije realno nit ce se ikad desit. Mi u fantazijama, a elita u Alpama na skijanju. Haman svima dobro tako...
Prikaži sve komentare (100)