"_Neka od mogućih objašnjenja ove pojave mogli bi biti strah od porođaja, finansijski podsticaj ili pak percepcija da je porođaj carskim rezom sigurniji. Studija je pokazala da je do povećanja stope poroda carskim rezom došlo i zbog potencijalnih porođajnih rizika." Studija je nešto namjerno izostavila, a to su starije prvorodke, gdje se upravo iz sigurnosnih razloga pribjegava carskom rezu. U odnosu na ranije razdoblje, drastično su se pomjerile godine za planiranje porodice i trudnoće, tako da se ljekari radije opredijeljuju za carski rez, zbog starosne dobi majke.
ja sam bila na granici da budem svrstana u grupu "starije prvorotke" i lijepo su mi cak tri doktora objasnila da je sav rizik vezan uz to (da prvo dijete rodis u odredjenoj zivotnoj dobi) ustvari neke moguce deformacije na plodu, sto se stalno prati redovnim kontrolama, pregledima, ali i nekim testovima. sto se tice samog poroda, nikakve opasnosti nema vezano za same godine porodilje.opasnosti su ako je npr. beba okrenuta na zadak, ako ima preko 3 ili preko 3,6 kg (zavisi od doktora do doktora sta smatra "preteskom" bebom), ako mimas dioptriju- preporucuje se carski, ako nastanu komplikacije pri samom porodu tipa da se zena nikako ne otvara, mada je pukao vodenjak i prima drip... ali prvi put cujem da se carski preporucuje starijim prvorotkama samo zato su - starije prvorotke... imala sam nevidjeno lagan porod, kao i moja sestra i moje tri prijateljice (starije prvorotke)prirodnim putem, za razliku od cure od 21 godine koja je radjala kad i ja... :(
super @silent, neka si mi dala minus, ne slazes se s time sto sam rekla i ok. ali od tada cekam komentar u kom ces reci zasto smatras da nisam u pravu. opet ti ponavljam - godine nemaju veze s nacinom poroda, vec niz drugih faktora. i to ti napisah cisto da ne gajis iluzije i pises ovdje nebuloze zbog kojih ispadas smijesna i totalno neinformisana.
Prikaži sve komentare (66)