Komentari (66)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Boli prirodan porod al nije bas da oci ispadaju kako to plase buduce prvorotke. Plus, uz pravilno disanje se bol mnogo smanji. Zato ne vidim razlog zasto bi neko tek tako isao na carski. Valjda se ne informisu dobro o mogucim rizicima i bolovima poslije poroda. Naravno, hvala Bogu da i to postoji onda kad je taj zahvat potreban.
lakse, sjeci reci objasnio je to đuro u nadrealistima
Nešto se mislim, zar ne mogu rajfešlus ugraditi :) ?
"_Neka od mogućih objašnjenja ove pojave mogli bi biti strah od porođaja, finansijski podsticaj ili pak percepcija da je porođaj carskim rezom sigurniji. Studija je pokazala da je do povećanja stope poroda carskim rezom došlo i zbog potencijalnih porođajnih rizika." Studija je nešto namjerno izostavila, a to su starije prvorodke, gdje se upravo iz sigurnosnih razloga pribjegava carskom rezu. U odnosu na ranije razdoblje, drastično su se pomjerile godine za planiranje porodice i trudnoće, tako da se ljekari radije opredijeljuju za carski rez, zbog starosne dobi majke.
ja sam bila na granici da budem svrstana u grupu "starije prvorotke" i lijepo su mi cak tri doktora objasnila da je sav rizik vezan uz to (da prvo dijete rodis u odredjenoj zivotnoj dobi) ustvari neke moguce deformacije na plodu, sto se stalno prati redovnim kontrolama, pregledima, ali i nekim testovima. sto se tice samog poroda, nikakve opasnosti nema vezano za same godine porodilje.opasnosti su ako je npr. beba okrenuta na zadak, ako ima preko 3 ili preko 3,6 kg (zavisi od doktora do doktora sta smatra "preteskom" bebom), ako mimas dioptriju- preporucuje se carski, ako nastanu komplikacije pri samom porodu tipa da se zena nikako ne otvara, mada je pukao vodenjak i prima drip... ali prvi put cujem da se carski preporucuje starijim prvorotkama samo zato su - starije prvorotke... imala sam nevidjeno lagan porod, kao i moja sestra i moje tri prijateljice (starije prvorotke)prirodnim putem, za razliku od cure od 21 godine koja je radjala kad i ja... :(
super @silent, neka si mi dala minus, ne slazes se s time sto sam rekla i ok. ali od tada cekam komentar u kom ces reci zasto smatras da nisam u pravu. opet ti ponavljam - godine nemaju veze s nacinom poroda, vec niz drugih faktora. i to ti napisah cisto da ne gajis iluzije i pises ovdje nebuloze zbog kojih ispadas smijesna i totalno neinformisana.
PRIKAŽI ODGOVORE (31)
zene samo nek ne boli a ne kontaju da je sam proces poroda za dijete jako bitan, radjas dijete borca od pocetka..
Samo neinformisana osoba može pomisliti da carski ne boli. Boli, itekako, i to dosta dugo, a tek o rizicima totalne anestezije i rezanja 4-5 slojeva tkiva se može naširoko. No, hvala Bogu, pa i carski postoji, spasio je mnoge majke i djecu, samo ga ne treba zahtijevati bez opravdanog povoda. Porod, ovakav ili onakav, nažalost mora boljeti.
izgleda da se nije osjetio moj sarkazam da sam protiv carskog..bila, vidjela, pobijedila:) operacija kao i svaka druga.. proces zarastanja rane traje dosta duze nego kod normalnog poroda i koja god zena ima izbora moj je savjet normalan, prirodan porod..
Ma pametne žene, neće da se muče
Gle prirodnim putem se mucis vise u smislu vecih bolova, jer boli kao vrag. Carskim, boli isto kao i svaka operacija, ali je proces oporavljanja duzi. Znaci boli te poslije poroda.
Tako je Moreno, kako god da okrenes boli, sad je pitanje koju bol izabrati. A moje misljenje je, da je bolje prirodno i iz iskustva govorim. Jeste da sam porod boli, ko kaze da ne boli laze, ali kad se porodis brzo se i zaboravi, a jos brze oporavi. ;-) S carskim nisam imala iskustvo, ali vidjela sam puno zena kako se pate i treba im bas puno vremena da se oporave, ali kad se mora i to dobro dodje. :-)
PRIKAŽI ODGOVORE (2)