Poštovani profesore Kurtčehajić, apsolutno je nepotrebano javno iznošenje stavova o statusu entiteta u BiH. Zašto jer to ne vodi ničemu jednako kao što ne vodi ni ovo moje škrabanje na ovom portalu. Deklarativno insistiranje na ukidanju bilo kojeg entiteta proizvodi samo doljeva ulje na vatru i daje kvazi argumente onima koji to jedva čekaju da pokažu kako eto svaki Bošnjak živi za ukidanje RS-a. Iskustvo nam je pokazalo da je to na takav način nemoguće, sjetimo se Siljadžićevih 100% koje je polučilo Dodik 100%. Moje je mišljenje da je demokratizaciju cijele BiH moguće ostvariti samo kroz uspostavu pravnih i ekonomskih uvjeta da se svi građani BiH osjećaju jednako sigurnim i ravnopravnim u svakoj tački ove zemlje. Tad će biti apsolutno da li će se entitet zvati RS ili nekako drukčije. Smatram da je suština mongo važnija od forme. Jer Istočno Sarajevo više nije Srpsko Sarajevo ali ja se još uvijek ne osjećam sigurno sjediti u kafani u tom dijelu Sarajeva. A Vi?
Izvinjavam se na nekoliko grešaka koje sam napisao. Stvarno trebalo omogućiti autoru posta da ispravi greške, koje se ponekad vide tek kad se post već postavi :)
Ovdje se NE govori o ukidanju entieta vec o njegovoj promjeni naziva. Teritorij koji ima tri ravnopravna naroda se ne moze zvati "republika srpska". Entitet se ne bi ukinuo.
Prikaži sve komentare (188)