kuće koju je godine 1901. izgradio najuspješniji mostarski gradonačelnik u prošlom stoljeću, legendarni Mujaga Komadina. Iz te je kuće, nakon smrti, ispraćena i džennaza rahmetli Mujagi, godine 1925. Kuća je nakon Drugog svjetskog rata oduzeta od Mujaginih sinova i nacionalizirana. kad ste je znali oduzet od mujagine familije sad je i napravite .
@Durin, Mujagina kuca je sigurno postenijim novcem napravljena nego recimo vila gospodina Covica i njemu slicnih novopecenih "utjecajnih politicara" (nacionalfasista) iz sve tri najzastupljenije vjere u BiH.
Durin nema tu nikakve romantike , čovjek je za svog zivota u ona doba napravio skoro pola mostara. u Mostaru je sagradjena musafirhana, zgrada stare opstine, zgrada Opstinskog suda, konvikt za muslimanske siromasne ucenike, mostovi na Luci i carini, sirotinjska kuhinja, vise kuca i zgrada, gradska elektrana, mekteb za zensku muslimansku djecu, banja koja je radila svaki dan sa studenom vodom, a petkom, subotom i nedjeljom sa vrucom..., ostalo je zapisano da je, otvarajuci 1914. godine gradsko kupatilo, Mujaga rekao: -Narode, evo ti banje. Ko ima pare, neka se kupa, a ko nema, eno mu Neretva!-
Prikaži sve komentare (42)