BiH
9

Mostarci još uvijek čekaju da Hrvatska i Turska ispune obećanja i obnove Gradsku kuću

Piše: Ž. M.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Republike Hrvatska i Turska su prije više od četri godine obećale da će pomoći Mostaru u realizaciji različitih projekata, ali i do danas je to ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

Jedan od projekata koje su Hrvatska i Turska trebale zajedno završiti je obnova Gradske kuće u Mostaru. Ova nekadašnja univerzitetska biblioteka, koja se nalazi na šetalištu Nikole Šubića Zrinjskog, stoji razrušena od proteklog rata i služi kao scenografija za različite umjetničke performanse.

Kako smo saznali iz mostarske Gradske uprave, u nekoliko navrata su htjeli pokrenuti projekat obnove, ali nažalost, data obećanja nisu ispunjena.

Gradonačelnik Ljubo Bešlić je bivšoj hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor i aktuelnom premijeru Zoranu Milanoviću poslao mnoge dopise, ali pozitivnih rezultata još nema.

Ovo pitanje je gradonačelnik Bešlić postavio prilikom posjete turskog predsjednika Abdulaha Gula Mostaru, ali i republika Turska se oglušila na pitanja o datim obećanjima.

Ovaj objekt i dalje stoji razrušen, Grad nema novca za njegovu obnovu, a prijateljske zemlje očito ne planiraju ispuniti svoja obećanja.