U svim drzavama svijeta glavni grad je najprogresivniji, ima najbolje vlade, najboljeg nacelnika, vodi promjene, vuce zemlju za sobom. Samo u Sarajevu obrnuto. Heeeeej mama draga sto me rodi u Bosni !!
Izvini, ali to nije istina. To je samo prica na Balkanu, da glavni grad mora biti nesto specijalno. Evo kontra primjera: Berlin - glavni grad Njemacke. Berlin ima jednu od najgorih vlada u Njemackoj, najgoreg gradonacelnika koji je nedavno podnio ostavku radi aerodroma Berlin Brandenburg cija je cijena izgradnje skocila sa 2 na 5 milijardi €. Berlin je uz to najsiromasniji i najzaduzeniji Njemacki grad sa najvecom stopom nezaposlenosti i najvecim brojem socijalnih slucajeva (cak 27% Berlinaca prima socijalnu pomoc, drugih 12% je nezaposleno). Berlin je takodjer grad (drzava) koji najvise kosta ostale clanice Njemackog saveza. Cak 40% budzeta Berlina cine uplate iz Bavarske i Baden-Württemberga. Je li ti treba jos primjera? Sta je sa Italijom? No. 1 je Milano a ne Rim. Sta je sa Spanijom? No. 1 je Barselona a ne Madrid. Sta je sa Kinom? No. 1 je Hong Kong a ne Peking. Sta je sa Indijom? No. 1 je Bombaj a ne Delhi. Sta je sa Kanadom? No. 1 je Toronto a ne Otava. Sta je sa SAD-om?
Sarajevo_sg Zato sto su ti gradovi administrativno srediste drzave, ali ne nuzno i najveci gradovi, ali Sarajevo je i adminstrativno srediste i najveci grad u BiH. Te bi svakako trebao bit najprogresivniji grad u drzavi. Vani su glavi gradovi odredivani tako gdje im je lakse organizirat administraciju. Hong Kong nije u tradicijonalnom smislu u Kini, barem od 1997. Pogresno je da BiH usporedujes sa imperijalnim i industrijskim silama svijeta, pogledaj kakvi su glavni gradovi u regiji, Zagreb, Beograd tj. koliko su ispred ostatka drzave, tj. koliko njihovi stanovnici imaju bolju platu od ostalih gradova.
Prikaži sve komentare (189)