Nakon zahtjeva ICJ-a
73

Američki senator: Izrael će ignorisati i treba ignorisati naredbu da zaustavi napade na Rafah

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki senator Lindsey Graham komentarisao je poziv Međunarodnog krivičnog suda (ICJ) Izraelu da odmah prekine s napadima na Rafah u Pojasu Gaze.

"Što se mene tiče, Međunarodni sud može otići dođavola. Davno je došlo vrijeme da se suprotstavimo ovim takozvanim međunarodnim pravosudnim organizacijama povezanim s UN-om", rekao je Graham, senator republikanske stranke.

Kako je kazao, Međunarodni krivični sud prikazuje ogromnu antiizraelsku pristrasnost.

"Presuda ICJ-a da Izrael treba da prekine operacije koje su neophodne za uništavanje četiri bataljona Hamasovih ubica i terorista, koji koriste Palestince kao živi štit, je smiješna. Izrael će to i treba da ignoriše", dodao je.

Izraelska vojska je započela ofanzivu u Rafahu prije dvije sedmice iako je dobila upozorenja i od Sjedinjenih Američkih Država da to ne radi.

Od tog trenutka, više od pola miliona stanovnika se iselilo iz tog dijela Pojasa Gaze za koji je Izrael prethodno govorio da je siguran i savjetovao stanovništvu da ide tamo.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu prethodno je govorio o tome šta je cilj IDF-a u Rafahu:

"Operacija Rafah ima za cilj vraćanje talaca i eliminaciju Hamasa. Već smo dokazali u prethodnom oslobađanju talaca - vojni pritisak na Hamas je preduslov za povratak talaca", rekao je Netanyahu.