Pošto vidim da ovi kojima se sva pročitana literatura svodi na titlove španskih serija nešto seru i vrijeđaju franjevce neka znaju da su bosanaski franjevci bili svjesniji države Bosne, bošnjaštva i bili veći patriote od većine bošnjaka muslimana. Nekad davne 1848 Ivan Franjo Jukić kaže: „...Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo...“ Jedan dio bosanskih kristijana se, tada doduše većina, a danas manjina, osjećalo Bošnjacima i sa Hrvatima nisu imali ni "H". Ja i danas znam primejra katolika koji su se izjasnili kao Bošnjaci jer su svjesni svoje prošlosti.
Pošto vidim da volite iskrivljivati činjenice i izvlačiti riječi djela iz konteksta kao što je slučaj sa poveljom kulina bana napisanoj nedavno u tuzli samo da ti kažem. Da je Franjo Jukić protjeran iz tadašnje Bosne od strane turaka isto tako frano jukić je bio bosanski domoljub i hrvatski rodoljub. i zalagao se za ujedinjenje svih hrvatskih zemalja i nikada nije negirao pripadnost hrvatskom narodu a i zemlji bosni. Postojanje bosne dalmacije dubrovačke republike i postojanje BIH danas kao države apsolutno se ne može porediti prije svega što Frano Jukić bio zagovornik Ilirskog pokreta koji prerasta u hrvatski narodni preporod. Prije svega zadužio je Hrvate u Beču koji ga i dana danas štuju i gdje su mu postavili spomen ploču. Hrvata ima dalmatinaca bosanaca slavonaca hercegovaca zagoraca itd itd........
Možeš ti da pukneš od muke ali činjenice su činjenice. Ne moramo o Franji Jukiću možemo o Antunu Kneževiću. Je li i on se zalagao za ujedinjene hrvatski zemalja ?? Ili je pak tvrdio da na prostoru bosne do 19 st. nije bilo ni Srba a ni Hrvata. I Frajno Jukić i Antun su jasno isticali da pišu i govore Bosanskim jezikom te da je Bosna država sa jakim korijenima u kojoj živi jedna nacija možeš je zvati Bosnaci, Bošnjaci, Japanci ali da su dominante tri različite vjeroispovjesti ali da do 19. st. Hrvatima se niste zvali. A ni danas ne znate šta ste pišete i govorio Bosanskim jezikom a zovete ga Hrvatski. Busate se u prsa da ste Hrvati u Hrvatskoj vam ignore pucaju i govore vam da ste Bosnaci. Kad skontate šta ste javite se, a da tada pročitaj koje dijelo ovih velikih Bošnjaka katolika koji su udarili temelje Bosanskom jeziku kojim ti pišeš. Možda dođeš tobe.
Prikaži sve komentare (186)