{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zavirite u Muzej Franjevačkog samostana u Fojnici

27.5.2014. u 20:30
974
186
Zavirite u Muzej Franjevačkog samostana u Fojnici
974
Muzej Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici otvoren je danas u prisustvu brojnih zvanica iz društvenog i političkog života BiH.
Realizacija projekta izgradnje nove zgrade Muzeja i njenog unutarnjeg uređenja trajala je četrnaest godina, a značajna sredstva je osigurala Vlada Republike Hrvatske.

U samostanskom muzeju se čuva veliki broj predmeta koji svjedoče o bogatoj historiji i kulturnom naslijeđu fojničkoga kraja.

Predmeti su sakupljani i sačuvani dobrotom i znanjem franjevačkih svećenika koji su se generacijama brinuli ne samo o duhovnim potrebama nego i o materijalnim vrijednostima Fojničana.

U ovom muzeju se nalaze narodna nošnja i nakit, sprave za preradu tekstilnih vlakana, privredne alatke i pomagala, zanatske alatke i proizvodi, te brojni drugi predmeti koji ilustriraju svakodnevni život stanovnika Fojnice u 19. i 20. stoljeću.

Značajno mjesto unutar prostorija Muzeja pripada i kolekciji hladnog i vatrenog oružja u rasponu od prethistorijskog doba do kraja 19. stoljeća, kao i zbirci minerala i ruda, s obzirom na to da je Fojnica bila poznata kao rudarski kraj.

U sklopu muzeja nalazi se i samostanska biblioteka koja posjeduje trinaest inkunabula (knjige štampane do 1500. godine), kao i veliki broj knjiga teološkog, filozofskog, medicinskog, geografskog i prirodoslovnog sadržaja nastalih u periodu od 16. do 19. stoljeća.

Ovdje se čuvaju i brojne umjetničke slike, a neke su nastale u 18. i 19. stoljeću u Italiji i Dalmaciji.

Najpoznatiji dokument koji se čuva u ovom muzeju jeste Ahdnama napisana 28. maja 1463. godine, koja svjedoči o djelovanju bosanskih franjevaca u Fojnici nakon osmanskog osvajanja Bosne sredinom 15. stoljeća.

Fra Anđeo Zvizdović, poglavar Samostana je od od sultana Mehmeda II el Fatiha molio i dobio dozvolu za ostanak franjevaca u Bosni, povratak stanovništva koje je pobjeglo pred osmanskom vojskom i osiguranju osnovnih prava na život.

Bio je to temeljni dokument kojeg su franjevci koristili sve vrijeme osmanske vlasti prilikom zahtjeva za smanjivanje poreza, gradnju ili obnovu porušenih crkava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: