Zanima me zašto dotični nije obradio borce koji su pripadnici radikalnih islamskih udruženja, a koji su ljude u '92-'95. lišavali života srednjovijekovnim metodama, uključujući tu i odrubljivanje glave? Ili je tu uključena istorijska tendencija većine pripadnika ljudskog roda da zanemaruju pogrešno djelovanje onih koji podržavaju njihove stavove? Ta tendencija je zabilježena još u svetim knjigama tri velike svjetske religije(vjerovatno i ranije) pa na ovamo.. Borci koji su u ratu učestvovali, a koji dolaze iz Grčke, Rusije i pojedinih islamskih zemalja su uglavnom se tu našli kao dobrovoljci. Veći udio plaćenika je zabilježen samo u ratu u Hrvatskoj.
Pa dosli su arapi ti dobrovoljno da brane Bosnu, jer znaju da su vecina muslimani, mozda je bilo takvih individualnih slucajeva ali nikako ne mozes porediti nase zlocine sa vasim, vi ste uostalom bili agresori, da smo vas sve pobili to bi bilo opravdano. Cetnici, granatirali i pucali na gradjane Sarajeva dakle civile tokom cijelog rata, dakle primaran cilj im je bio da ubiju sto vise civila ! Da ne spominjem masakre sirom zemlje i genocid u Srebrenici, gdje se desio najmonstruozniji zlocin nakon 2 Svjetskog rata.
Vezano za mudzahide mislim da su tu tematiku vec podobro razradile RTRS, nezavisne novine i druga glasila tkzv. R. S. O ovome se malo zna, o selima ruskih dobrovoljaca koji su ostali zivjeti u istocnoj BiH. Ne bih se slozio da se to radilo samo o pojedincima. Ljudi iz Podrinja znaju koliko ih je bilo i groblje je ostalo da svjedoci o kolikom se broju radilo.
Prikaži sve komentare (120)