{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu promovisana knjiga "Ruski i grčki plaćenici u ratu u BiH"

A
26.2.2014. u 20:18
101
120
U Sarajevu promovisana knjiga "Ruski i grčki plaćenici u ratu u BiH"
101
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine večeras je upriličena promocija knjige "Ruski i grčki plaćenici u ratu u BiH" autora Aziza Tafre.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Knjiga, kako joj i sam naslov govori, razrađuje tematiku učešća ruskih i grčkih plaćenika u posljednjem ratu u BiH. Autor knjige je i sam učestvovao u ratu tokom kojeg je i teško ranjen. Penzionisani je major vojske Federacije Bosne i Hercegovine.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Tafro pojašnjava da su ruski i grčki plaćenici na ovim prostorima bili prisutni već '91. godine, da bi 1992. aktivno učestvovali u borbama u istočnoj Bosni gdje su potpomagali etničko čišćenje tog dijela Bosne i Hercegovine od Bošnjaka i Hrvata. On nadalje kaže da je je 1993. formiran Treći ruski dobrovoljački odred koji je postojao do '94. godine kada je formirana Grčka dobrovoljačka garda koja je također učestvovala u ubijanjima i progonima u istočnoj Bosni, a učestvovala je i u zauzimanju Srebrenice.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Cilj autora jeste da se rasvjetli cjeli niz događaja koji su se dešavali tokom rata 92-95. oko doborovoljaca koji su dolazili ratovati u BiH.

"Sve to vrijeme pokušava nam se prikazati da su Rusija i Grčka bile protiv Bosne i Hercegovine što u ovom slučaju nije tačno. Ovi borci, plaćenici, ratovali su za novac", kazao je on u razgovoru s novinarom Agencije Anadolija

Autor navodi da je ovo prva knjiga koja detaljno razrađuje tematiku pomenutih plaćenika u ratu u BiH kao i da se utvrdi krivica dobrovoljaca poput Eduarda Limonova, ruskog nacionalističkog pisca i političara koji je, prema riječima Tafre, bio uz Karadžića tokom granatiranja Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: