BiH
25

Predstavljena knjiga "Ruski i grčki plaćenici u BiH" Aziza Tafre

FENA
"Ruski i grčki plaćenici u ratu u BiH" je knjiga autora Aziza Tafre koja je predstavljena večeras u Sarajevu, donoseći brojne podatke o prisustvu stranih plaćenika tokom rata u BiH.
Foto: FENA
Foto: FENA

Autor knjige Aziz Tafro ističe za Agenciju FENA da je zapanjujuća šutnja o učešću ruskih i grčih plaćenika u ratu u BiH, ali i o nemjerljivom zlu koji su počinili u BiH, zbog čega se i odlučio za istraživanje te teme.

Govoreći o načinu na koji je došao do podataka, Tafro navodi da je koristio dokumente koje je dobio iz Moskve od raznih političkih partija i Ministarstva pravde Ruske Federacije te dokumentaciju Haškog tribunala.

Foto: FENA
Foto: FENA

Ističe da postoje i spomenici, grobovi i žrtve koji svjedoče o tome, dok je pojedine dokaze kupovao na crnom tržištu.

Temu je istraživao nepune tri godine.

Kao primjer iz knjige je naveo ruskog pisca Eduarda Limonova kojeg je Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, doveo u Sarajevo, a potom je Limonov s Trebevića 1992. godine pucao na građane Sarajeva.

Foto: FENA
Foto: FENA

"Limonov ostaje nekažnjen. Potom putuje u Francusku zbog čega se pitam šta bi uradile francuske vlasti da se Limonov popeo na Eiffelov toranj i pucao po građanima Pariza ili da je pucao po Moskvi", upitao je Tafro.

Tafro zaključuje da ova knjiga treba prenijeti poruku da oni koji su učestvovali u planiranju, organiziranju ili dovođenju plaćenika trebaju odgovarati, kao i plaćenici koji su počinili stravične ratne zločine.

Krajnji je cilj dolazak do istine te pravde.