Govedji file je komad govedine, to je misic koje se isjece gdje je kicma, i zbog toga nema puno masnoce, ukratko receno to je najkvalitetnije meso od govedine ( isto kao i kod janjetine, svinjetine ) . Znaci, file-odredjeni komad mesa. Bifsteak-Beefsteak je jednostavno jedan najcesce debeo komad govedine , al ne mora to biti file, moze i neki drugi komad. Isto tako moze biti i svinjski steak, janjeci steak. Da meso ostoji jedno sedam dana do 2 sedmice je uobicajena praksa, jer su misici kod svjezeg mesa jos napeti , pa je meso zilavo, te nakon odredjenog vremena se misici opuste pa je meso socno.Beeftatar je jednostavno frisko fasirano meso ( najbolje od file-a da se samelje) sa zacinima i najcesce sa konjakom ili kalvadosom, jede se uz tost i puter .
Ne volim se kaciti za svaku sitnicu ali gkad nesto gereska onda ,mora:)
File nije najkvalitetniji dio mesa ! To je najobicniji komad mesa bez kosti!
Bif je nasuprot tome najbolji i najskuplji dio mesa ( najcesce govedina) i on se uzima s obje strane kicme.
Ako ne znas sta je dobro -znas sta je skupo! Provjeri cijenu bifteka i filea ( krtine)
Vic u artiklu je bio da ce takmicari servirati govedji file sto je idiotluk u opisu.( tacnije totalno neznanje)
Aj,aj,majko moja:)
Od krave tezine 500 kg moze se dobiti ( lupam) 200 kg filea,a samo ca 2 kg bifa.( pileci file,riblji file,bla,bla)
Pitaj u toj mesnici koliko kosta bif, pa se molim te javi.
Limesa,
nema problema sto se mene tice ali neke elementarne stvari moram komentarisati.
Jedna je stvar kako je uobicajeno u narodu ali druga stvar je sta je tacno.
Bif su dva duga vretenasta dijela mesa s obje strane kicme.
To na slici je bif! Iako pise file:) Uobicajen naziv u kulinarstvu.
Svaki komad mesa kosti je file, a i bif je bez kosti! Riblji file u konzervi!
Medjutim ako trazis bif u restoranu ili mesnici ne moze ti dati file od buta ili neki drugi neg bas,bas bif:)
Jesmo li razrijesili govedji nesporazum?:=
sesam,
kad pisem izbjegavam upotrebljavati strane rijeci jer je po meni bitnije da sto vise ljudi razumije tekst.
Par puta sam citao neke komentare koji odgovaraju klubu akademicara. Naravno svako ima prava da pise kako zeli.
Sve oko ovog naziva nije toliko vazno.
Moj izvorni komentar je bio vezan za opis "takmicarskog" dijela festivala koji je potpuno pogresan.:)
Prezivjeli smo sa ili bez toga pa cemo tako i dalje.:)
lol, toni, ti si totalno pobrko stvari :-) bif je jednostavno govedina (Beef) . File je jedan duzi komad mesa, od 1-2 kg, ako kupujes citav file. Haha, bas si fora, znaci ti bi nekom sve meso podvalio pod file :-)
Hajde de,svakako nemam nista pametnije da radim:)
Paladinka,
Kako se zove komad ribe bez kosti?
sesam,
obrati paznju na tekst u prilogu: "serviranje jela od govedjeg filea"?
Samo serviranje?
Da su napisali samo jela s govedjim fileom to bi bilo ok.
Burek! -serviranje jela od mesa i brasna:))
Joj, gdje ti nadje riblji file, pa kako ces drugacije ribu tranzirati, mozes li od ribe dobiti vrat, krilce, prsa, batak itd :-). Pa razmisli malo, primjer , kad amerikanci bace rostilj, pa kazu to je beefsteak, a ono veliki okrugli debeo komad mesa, nemoze ga jedan covjek pojesti, a po tebi bif je otanji , duzi komad od jedno 1 -2 kg u komadu . Primjer, macdonalds beefburger, pa da je bif najskuplje meso, ne bi burger kostao 1-2 eura. Al svako ima svoje misljenje, ako neko misli da je bif najskuplje meso, njegova stvar :-)
paladinka,
bilo je zanimljivo vidjeti koliko je malo "gurmana i poznavalaca " hrane bilo sposobno i voljno braniti svoje argumente:)
Jos zabavnije je bilo kad napises poluistinu,dodas pokoji "zacin" i ljudi po inerciji klikaju plus-minus.
Davno je jedan covjek provjeravao koliko ljudi pazljivo slusaju ( citaju) pa je na kraju prijema gostima koji su odlazili rekao : "veceras cu ubiti svoju zenu!!" -" takodje ,laku noc" ,odgovarali su gosti??:))
Prijatan dan.