Govedji file je komad govedine, to je misic koje se isjece gdje je kicma, i zbog toga nema puno masnoce, ukratko receno to je najkvalitetnije meso od govedine ( isto kao i kod janjetine, svinjetine ) . Znaci, file-odredjeni komad mesa. Bifsteak-Beefsteak je jednostavno jedan najcesce debeo komad govedine , al ne mora to biti file, moze i neki drugi komad. Isto tako moze biti i svinjski steak, janjeci steak. Da meso ostoji jedno sedam dana do 2 sedmice je uobicajena praksa, jer su misici kod svjezeg mesa jos napeti , pa je meso zilavo, te nakon odredjenog vremena se misici opuste pa je meso socno.Beeftatar je jednostavno frisko fasirano meso ( najbolje od file-a da se samelje) sa zacinima i najcesce sa konjakom ili kalvadosom, jede se uz tost i puter .
Ne volim se kaciti za svaku sitnicu ali gkad nesto gereska onda ,mora:) File nije najkvalitetniji dio mesa ! To je najobicniji komad mesa bez kosti! Bif je nasuprot tome najbolji i najskuplji dio mesa ( najcesce govedina) i on se uzima s obje strane kicme. Ako ne znas sta je dobro -znas sta je skupo! Provjeri cijenu bifteka i filea ( krtine) Vic u artiklu je bio da ce takmicari servirati govedji file sto je idiotluk u opisu.( tacnije totalno neznanje)
Aj,aj,majko moja:) Od krave tezine 500 kg moze se dobiti ( lupam) 200 kg filea,a samo ca 2 kg bifa.( pileci file,riblji file,bla,bla) Pitaj u toj mesnici koliko kosta bif, pa se molim te javi.
Prikaži sve komentare (45)