BOSna - BOSnjanin - BOSnjak - BOSanac. Ajmo dalje SRBija - SRBin - SRBijanac? Vidite li neku razliku i gdje? Meni je krivo sto se na neki nacin "namece" da Bosnjaci mogu biti samo oni koji se zovu Emir, Osman, Mirza, Mustafa, Ibro, Edin, Lejla, Ajla, Adnan itd, a Srbi samo oni koji se zovu Mihajlo, Petar, Aleksandar, Dušan, Nenad itd, a kao Hrvati se kao moraju izjasniti oni koji se zovu Ante, Ivo, Dražen, Mladen, Rea, Tea, Ivica itd. U tom izjasnjavanju imamo jedan problem.Uglavnom ovi prvonavedeni vole ovu zemlju svim svojim srcem, ovi drugonavedeni i trecenavedeni takodje ali u dosta manjem broju) ALI je razlika sto ovi prvonavedeni po izjasnjavanju (Bosnjak) nose prva tri slova zemlje u kojoj zivimo,a ovi drugi i treci nose prva tri slova susjednih nam zemalja. Po mom misljenju, svako onaj ko voli ovu zemlju trebao bi se izjasniti kao Bosnjak upravo iz ovih razloga. Da je kojim slucajem ustavno priznat naziv Bosanac mozda bi se dvoumio ali ovako,logicno, Bosnjak.
P.S. Ako neko postavi pitanje tipa "a kako ce se izjasniti neko iz mijesanog braka?" Moj odgovor je sljedeci: Ukoliko taj neko ko je "mix" voli ovu zemlju i rodio se tu, onda je on po svakoj mogucoj logici Bosnjak. I tako isto onaj Ivica koji se ne osjeca Hrvatom i nema niakakve veze sa Hrvatskom, automatski je Bosnjak, a i onaj Aleksandar ili Siniša, ako navija za BH repku, srce mu zaigra kad se spomene rijec "Bosna" i nema nikakve veze sa Srbijom i svi pradjedovi su mu odavde, naravno da bi i on trebao biti Bosnjak. Bosnjak moze biti i ateista i pravoslavac i budista. Vjera je promjenjiva. Nacija nikad. Pozz
Bošnjaštvu su se vratili samo Muslimani 1993 god, Bosanski Srbi i Hrvati se nisu vratili Bošnjaštvu iako su i oni nekada bili Bošnjaci u srednjovijekovnoj Bosniji. Sad se ovo Bosna zove i u njoj Bosanci...budimo aktuelni! BOSNA ĆE BITI BOSANSKA SVA!
Prikaži sve komentare (75)