Komsije su to uradile ovako: nema registracionog podrucja,nema vidljivih datuma rodjenja,broj je kompjuterski generisan Što je OIB i zašto se uvodi? Osobni identifikacijski broj (OIB) je stalna identifikacijska oznaka svakog hrvatskog državljana i pravne osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj. Određuje ga i dodjeljuje Ministarstvo financija - Porezna uprava. Osobni identifikacijski broj uvodi se zbog: opće informatizacije javne uprave koja ima za cilj povećati učinkovitost državnih institucija i smanjiti administrativna opterećenja za građane, automatske razmjene podataka između tijela državne uprave i drugih državnih institucija što će građanima omogućiti brže i lakše ostvarivanje njihovih prava, boljeg pregleda nad imovinom građana i pravnih osoba, te prilivom i tijekom novca što je ključan preduvjet za transparentnu ekonomiju i sustavno suzbijanje korupcije, usklađivanja hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU. Osobni identifikacijski broj će postepeno zamijeniti sve brojeve koji su do sada služili kao identifikacijske oznake pravnih i fizičkih osoba u Republici Hrvatskoj (MB i MBG). OIB se sastoji od 11 znamenki određenih slučajnim odabirom i ne sadrži nikakve privatne podatke. Ministarstvo financija – Porezna uprava započet će dostavu potvrde o OIB-u hrvatskim državljanima i pravnim osobama sa sjedištem u Republici Hrvatskoj od 12. siječnja 2009. i to dostavom na kućne adrese odnosno adrese sjedišta. Građani zbog uvođenja osobnoga identifikacijskog broja ne trebaju mijenjati osobne dokumente. Građani će dobiti osobne isprave s OIB-om tek kada ih budu mijenjali iz uobičajenih razloga, poput isteka roka trajanja. Osobe s doživotnim osobnim iskaznicama ne trebaju mijenjati svoje dokumente već će po potrebi koristiti Potvrdu o OIB-u koji će dobiti na kućnu adresu. Određivanje i dodjeljivanje osobnoga identifikacijskog broja provodi se bez ikakvog troška fizičkih i pravnih osoba kojima se dodjeljuje.
@mg74 Sve si u pravu. Ali i sutra pođi u banku da otvoriš Račun posebno u ove strane banke, tražit će ti JMBG od 13 cifara, Dakle stari uveden još 1976g. Istina treba da bude dokinut u RH, ali još nije. Šta misliš zašto ? Ili npr. u Sloveniji zašto tamo postoji bez promjene? A sam valjda znaš od kad su Slovenci u EU jbga ?
nije bitno jel ukinut ( a jeste) ili nije, bitno je da je rjesenje vrlo jednostavno ali mnogima nije u interesu jer nas zele vidjeti u torovima:) http://24info.bdbih.net/index.php/vijesti/bih/1898-kompanija-atlantbh-ponudila-rijesenje-za-problem-jmbg-a
Prikaži sve komentare (38)