Bili smo krava muzara i za Beograd i za Sarajevo. Izgradili smo im sve cijele gradove, luku Ploče i eto i sad kradu od istog tog grada.
Sve je to bio dogovor. Problem Jugoslavije je bila njezina dogovorna ekonomija. Dok je Juga bila na okupu "industrijski giganti" su imali zagarantirano tržište po cijenama koje su trebali. Kada bi falilo love doštampalo bi se te zaduživalo i to je tako funkcioniralo dok balon nije pukao. Krah velikih sustava u drštvenom vlasništvu se upravo dogodio zbog Jugo-dogovorne ekonomije koja industriju nije modernizirala i pripremila za tržišnu utakmicu protiv zapadne konkurencije.
Kupovanje socijalnog mira, gomilanje 10 radnika na poslu koji može obaviti jadan čovjek te nesposobnost i lopovluk socijalističkih direktora su dovele pred kraj osamdesetih mnoge jugo-gigante pred stečaj jer Jugo-industrija bez dogovora nije na slobodnom tržištu uspjevala naći novu proizvodnu i tržišnu nišu. Današnja BiH je u mnogim gospodarskim i društvenim segmentima samo žrtva nasljeđenog mentalnog sklopa bivše juge.
Prikaži sve komentare (49)