Mogu razumjeti nekog iz Njemačke ili bilo koje zapadno evropske zemlje da otvori neku firmu u Bosni čisto zbog jeftinije radne snage. Ali mi nije jasno zbog čega neko iz Turske otvora išta ovdje. Skuplja 'radna' snaga, infrastruktura je u raspadu, korupcija na sve strane. Za pohvalu je, ali znam da niko ovdje ne bi uložio ni centa u BiH da je na poziciji nekog Turskog biznismena.
"Guzonja-FI" pelet se pravi od drveta, drvo je u šumi, šuma je u BiH. Za pelet ti trebaju tri mašine koje polovne možeš naći i do 20.000 KM. Jeftinog drveta u trupcima još uvijek ima u BiH. Nećeš vjerovati, druge evropske zemlje planiraju vrlo brzo, na svako stablo drveta u šumi staviti bar kod, dati mu matični broj i GPS senzor. Za njih je šuma i živo drvo vrijedno nacionalno bogatstvo i fabrika kisika.
Vjerovatno im je jeftinije napraviti fabriku nego vuci drva u Tursku. S druge strane imaju i alternativu - ako lokalci krenu zajjebavati za uslove rada, dovesce svoje ljude koji ce raditi u pola cijene i nikakve uslove.
Prikaži sve komentare (41)