- Zbog čega i na osnovu čega je određen uslov o prebivalištu u trajanju od najmanje tri godine? - Da li su mladi koji imaju prebivalište u Kantonu Sarajevo duže od 3 godine vrijedniji od onih koji nemaju te tri godine prebivalište u Kantonu Sarajevo ili ih samo nisu prijavili, ili čak od onih koji žele da započnu život i osnuju porodicu u Kantonu Sarajevo?
Ima dosta mladih osoba koji dolaze sa drugih kantona i žele da žive u Sarajevu ili nastave živjeti u Sarajevu (odnosno kupovinom svoje nekretnine prebace prebivalište na svoju adresu u Kantonu Sarajevo jer ranje nisu mogli. Iako ti mladi ljudi već žive u Kantonu Sarajevo odmah nakon kupovine stana nemaju pravo da apliciraju na ovaj poziv zbog stavke c) iz Člana II
Moramo biti svjesni da je danas za kupovinu nekretnine potrebno izdvojiti cca 150.000 KM, i to nije malo novca pogotovo za mlade osobe. Mladi koji dolaze iz ostalih dijelova Bosne i Hercegovine, kupovinom stana žele da žive u Kantonu Sarajevo i tu zasnuju porodicu, nisu u mogučnosti da apliciraju na ove pozive u Kantonima iz kojih dolaze jer se ta nekretnina nalazi u Kantonu Sarajevo gdje se i prijavljuju za dalje prebivalište.
Prikaži sve komentare (22)