Iako svetske institucije smatraju balkansku I2a za južnoslovensku haplogrupu Bošnjaci su jedini koji kolektivno tvrde da je ona ilirska. Čak su neki Bošnjaci na forumu Eupedije ubeđivali svetske genetičare da nemaju pojma i da Bošnjaci koji nose I2a nisu potomci Slovena već Ilira. Zbog kompleksa i straha Bošnjaci odbijaju da budu vezani za Slovene, da ih ne bi Srbi i Hrvati svojatali. Ludilo.
Kako I2a grupa može biti južnoslavenska ako pripadnika te grupe ima više kod ostalih Slavena nego kod južnih..dakle, ti "neki Bošnjaci" na Eupediji su tamo stručno relevantni na istom nivou na kojem si i ti stručno relevantan ovdje.
@hakem80 Jel ti shvataš da se haplogrupa I2a menjala kroz istoriju, mutirala, i na osnovu tih vremenskih mutacija i ljudskih ostataka može da se prati njen put razvitka i kretanja? Južnoslovenska I2a se brojčano najviše nalazi među Ukrajincima. Kod Bošnjaka jeste procentualno najviše, ali to znači da je na nekim prostorima Bosne migracija drugih haplogrupa bila slabija ili da su pre toga bili relativno prazni. Ništa više.
Prikaži sve komentare (112)