To nam samo pokazuje da je nacionalizam i licemjerje uslo i u kulturu. Onaj dio drustva koji je trebao da se uzdigne iznad primitivizma i podjela i da pokrene ovo zemlju u nekom drugom smijeru je pao test i popustio pod teretom nacionalnih i vjerskih podjela i prepucavanja. Valjda je danas najteze biti covjek..
onaj dio drustva koji je trebao da se uzdigne takodje je zapeo u komunizmu. Trebalo je da se uzdigne jos nakon pada Berlinskog zida, kad su sve zemlje Europe odlucile da se pridruze zajednici demokratskih zemalja, oni i tad, a i danas pjevuse "tatu volim puno, mamu malo vise, a Tita najvise.". Ni fasizam, ni komunizam vec humanizam!
Mozda, ali je komunizam donio mnogo toga pozitivnog na balkan, do dan danas nista nije bilo bolje za narode i kulturu od komunizma. Mozda ne znamo za bolje pa tezimo onom najboljem sto smo imali bez mogucnosti da pojmimo da ima i bolje od toga. Ne moze se ni sav komunizam svrstati pod isti veo, velika je razlika izmedju staljina i tite, al kod nas je komunizam postao prosta rijec, kominista uvreda iz nekog razloga.. Mnogo se tu ima diskutivati..
Prikaži sve komentare (55)