Kulin ban je inače katolik , čisto da znate. U to vrijeme bogumili su bižali iz Srbije u Bosnu pa je Papa tražija da iskorjeni herezu a ovaj se više bavija ekonomijom. Njegov sin je bija gorljiv katolik koji je doveja inkviziciju u Bosnu pa se stanovništvo pobunilo i njega potralo u Tuzlu a na vlast dovelo Mateja Ninoslava također katolika i onda su radi te pobune Mađari poslali križare da se bore protiv Mateja Ninoslava.
@gooUser1567859642 ..tad su svi na ovim prostorima bili katolici srbi...dok sveti sava nije dobio autokefalnost...a bogumili nisu bjezali iz srbije vec bugarske...to je bugarska sekta..koja je izmedju ostalog donjela i stit sa kockicama..kog danas hrvati stavljaju na svoj grb....
@PopisajNatoDry patarenni ili bogumili su protjerani iz bugarske u srbiju i tamo su bili neko vrijeme dok nije doslo naredjenje od vizantije da ih se prootjera,toje jedan dio bogumila,dok je veliki dio bogumila vec zivio u bosni,juznim djelovima hrvatske,slovenije,austrije i veliki broj u italiji,sve je to poklano pokatoliceno vecinom i popravoslavljeno od vatikana i vizantije!
Prikaži sve komentare (35)