Kad ti poturad krenu o "fasizmu" Cas "historije" U Sarajevu je 1941. godine juriš ulicne rulje na glavnu Sefardsku sinagogu („Templ“) usledio je odmah posle ulaska okupacionih trupa. Odnijeli su i bakarni krov. Od deset hiljada Jevreja, rat je preživjelo 1.400. Likvidacija je pocela prije pocetka holokausta u ostaloj Evropi.
Dok je još bila u sastavu SFRJ, Bosna i Hercegovina je slavila Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine svakog 27. jula u godini kao sjecanje na ustanak 1941. u Bosanskoj Krajini. S obzirom na to da je ustanika Srba bilo oko 20.000 a ostali nacionalnosti samo 97, ne može se govoriti i pisati „o svenarodnom ustanku“, nego o ustanku Srba Bosanske Krajine. Od 97 nesrba u ustanku bilo je: Muslimana 49, Hrvata 37, Jevreja 5, Crnogoraca 3, Jugosloven 1, NJemaca 1, Slovenaca 1.
Handžar divizija (13. oružana brdska divizija SS-a Handžar, također i hrvatska br. 1) njem.: 13. Waffen-Gebirgs-Division der SS Handschar je bila vojna jedinica u sklopu vojnih formacija njemačke nacionalsocijalističke organizacije SS u drugom svjetskom ratu, sastavljena pretežno od Bošnjaka i Hrvata Bosne i Hercegovine, kao i od potomaka doseljenih Nijemaca iz Kraljevine Jugoslavije (tzv. Volksdeutsche)
Prikaži sve komentare (394)