Svako uvozi ono sto mu nedostaje i ono sto nema, a uvozice ga otuda gde mu se najvise isplati. Svako izvozi ono sto ima viska i sto prozivodii. Tako da glupih komentara ovde na pretek. Naravno da ce Srbija biti veci izvoznik jer srpska ekonomija veca od svih okolnih, jer je drzava velika i ima industriju i proizvodi, sta sa Kosova da uvozi, kad ne proizvode nista?
Nije to baš tako u praksi da svako uvozi ono što mu nedostaje i što nema. Stvar je i u tzv ekonomskom patriotizmu a nekad i naivnosti. Srbija npr ogromne količine piva izvozi u BiH i to ne samo RS. Pritom BIH ima nekoliko pivara i sve od njiih rade ispod 50% kapaciteta. Dakle mi ga imamo i čak izvozimo samo ne u Srbiju jer u Srbiji niko ne bi kupio Sarajevsko pivo a u Sa masovno piju Hajneken, Tuborg ili Carlsberg zbog imena, a sve to se puni u Čelarevu, Apatinu i sl.
@montypython2000 Također se manipuliše cijenama pri uvozu te se formiraju dampinške cijene. Nijedna zemlja na svijetu ne uvozi piva više od 10ak posto a 90% je domaća proivodnja. Jedino BiH pored 5 svojih fabrika koje rade sa 50% kapaciteta uvozi i pije tuđe pivo koje je lošije od domaćeg.
Prikaži sve komentare (90)